Главоломно повишение на цените, галопираща инфлация, непоносими сметки… Как може

...
Главоломно повишение на цените, галопираща инфлация, непоносими сметки… Как може
Коментари Харесай

От Z до бейби бумър – 4 поколения съветват как да пестим пари

Главоломно покачване на цените, галопираща инфлация, непоносими сметки… Как може да се оправим с всичко това?

Fast Company беседва с представители на всяко от четирите вида генерации - Z (1996-2009); Y или още милениал (1980-1995); X, 22% (1965 и 1979) и бейби бумъри (1946 и 1964), с цел да разбере по какъв начин те ръководят бюджетите си в условия на рецесия.

Общият извод е, че има един основен фактор, който им оказва помощ: привилегиите, които могат да са под друга форма - от помощ за първична жилищна вноска до високоплатена работа, сватбен сътрудник или обществено обезпечаване в точния миг.

Абсолвентката Z с шанс

Кайла Уайт е на 23 години, живее в Арлингтън, Вирджиния. Заема високия пост на изпълнителен шеф в Amazon Advertising и получава към 65 000 $ годишно. Разходите й са 33 000 $.

Кайла приключва висшето си обучение през май предходната година. Дипломира се от Университета на Вирджиния с две специалности по британски език и афроамерикански проучвания.

„ Аз съм последовател на тезата, че би трябвало да се занимаваш с това, което обичаш - множеството хора в последна сметка не работят по специалността си. Аз се занимавам в бранш софтуерни продажби. Осъзнавам, че съм истинскa късметлийка да получавам такава заплата, която не е представителна извадка за поколението Z. Имам шанс и в това, че ми подариха кола. “, изяснява Кайла.

През множеството дни тя работи от у дома, тъй че е удовлетворена, че няма транспортни разноски, а и не се постанова да наема някой, който да се грижи за кучето й. В колежа обаче имала проблеми с задължения по кредитни карти, тъй че в този момент пробва да бъде доста по-внимателна с разноските си. Основното й предписание в ръководството на финанси е, че печели 65 000 $ годишно и би трябвало да живее под тази сума. Останалото отива в депозити и капиталови сметки.

Наемът на момичето е към 2100 $ на месец. За храна ежедневни покупки харчи към 300 $, от които 100 са за хранителни артикули.

„ Не си разрешавам да разходвам над тази сума, само че торбите с хранителни артикули стават все по-малки. Отказах се от яйцата. Няколко пъти ми се наложи да похарча пари (200-300 долара), с цел да си основа дрешник в корпоративен жанр. Харча към 3000 $ годишно за кучето си, в това число за медикаменти, визити при ветеринар, храна и интернат. “, изяснява Кайла.

За да ръководи по-лесно парите си, тя употребява програмата Mint. Приоритизира разноските за главните си потребности и към този момент се е научила, че в случай че се постанова, би трябвало да се откаже от „ глезотиите “.

Кариеристката милениал

Тя е на 39 години и избира да остане анонимна, по тази причина я назоваваме " Сюзън ". Живее в приблизително огромен град на източното крайбрежие и работи като шеф по набиране на средства в организация с нестопанска цел. Годишните й приходи са 92 000 $, а разноските 50 000.

Сюзън е родена в Съединени американски щати, само че е живяла и в чужбина. Получава докторска степен в региона на филантропичните науки, само че не открива подобаваща работа, по тази причина се насочва към нестопанските организации.

„ Когато започнах работа на цялостен работен ден в нестопанската организация, имах възприятието, че съм богата - щях да си купя диаманти и пони. Вместо това, в този момент едвам съумявам да се задържа на повърхността. Внасям към 15 000 $ от заплатата си в пенсионен фонд, би трябвало да заплащам по 600 $ на месец за студентски заем “, споделя Сюзън.

Разходите не се изчерпват с това. Ипотеката й е 1815 $. Комуналните услуги са се нараснали от 150 на към 210 $ месечно, а интернетът е 85 $. Стремежът на Сюзън е да се ограничи до 100 $ седмично за хранителни артикули и домашен такъми, като сега те са 125 $. 

Сюзън има три домашни любимци и всички те имат здравословни проблеми, което постанова по 100 $ на месец за медикаменти, а дневната грижа за кучетата е вторият максимален разход след ипотеката й. С инфлацията цената на дневните грижи за животни е повишена от 750 $ за 20-дневен абонамент преди до 1050 $ в този момент. 185 $ на месец пък отиват за физическа интензивност.

„ Би трябвало да ми остават по 500 $, само че някак си се появява сметка за ветеринар или ремонт на колата и те като че ли изчезват. Отне ми две години, с цел да платя сметката за незабавен ветеринарен обзор в размер на 5 000 $ “, изяснява Сюзън.

Тя споделя, че постоянно се осведоми с потребни препоръки по бюджетиране, само че има възприятието, че прави нещо неправилно. Всичко това въздейства даже на персоналния й живот.

„ Не ми се желае да бъда с някой, който има големи задължения. Имам странична работа като публицист - уповавам се, че книгата ми скоро ще се продаде и ще ми даде опция да си отдъхна. “, признава Сюзън.

Съпругът X или всичко в името на фамилията

Майк е на 43 години и живее в Лоурънсвил, Ню Джърси, а по специалност е инженер. Доходът му е 150 000 $ годишно, а към този на семейството прибавя и 100 000 $ от брачната половинка му. Разходите са 72 000 $.

Майк се е оженил млад и има три деца, най-голямото от които е в лицей. Дипломира се с 80 000 $ студентски заем. Същото е при брачната половинка му, по тази причина за двамата е извънредно значимо децата им да не са в същото състояние.

Майк има добра работа, тъй че инфлацията не го визира прекомерно мощно. Най-големият разход в фамилията е за храна - към 2000-3000 $ месечно.

„ Наистина виждам инфлация там. Когато ходех да пазаря, това беше 100 $, а в този момент е 150 или 160 $ на седмица “, признава Майк.

Ипотеката на фамилията е 2000 $ на месец. Колите излизат към 500 $ на месец, а комуналните услуги и водата - към 300 $ на месец.

Двамата съпрузи отделят към 1000 $ месечно за пенсия. В момента всичките им спомагателни средства отиват за образование на децата.

За да следи приходите и разноските, фамилията употребява таблица в Excel, която актуализира от време на време: знам какъв брой ще бъде заплатата ми на всеки две седмици и съвсем всички сметки се заплащат автоматизирано, изяснява Майк.

Съветът му към всички, които имат деца в ученическа или студентска възраст, е да проведат диалог с тях за това по какъв начин ще наподобява финансовата им картина въз основа на таксите за образование в учебното заведение или университета им.

„ Странно е да се води диалог със седемнайсетгодишно момче, което занапред мисли за лицей и би трябвало да има проект за разноските си след 10 години. Това обаче е в действителност значимо. „ Размерът на дълга, който имате, ще повлияе на това с какъв брой би трябвало да живеете и къде можете да живеете. “, споделя на децата си Майк.

Пенсионерите бейби бумъри

Грейс и Мика са двойка пенсионери, на 72 и 71 години от Мичиган. Годишният им приход е 92 000 $. Разходите са 65 000 $.

Грейс се пенсионира през 2012 година, а Мика - през 2016 година И двамата са работили в Университета на Мичиган, Ан Арбър. Грейс работи там от 20-те си години, тъй че получава цялостни здравни осигуровки. Университетът им обезпечава и двойно нарастване за внасяне на 5% пенсионна вноска. Двамата отсрочват и тегленето на обществените си осигуровки, до момента в който навършат 70 години, с цел да получат оптималната сума.

„ Имахме няколко години на икономисване до 2021 година, когато живеехме под 40 000 $, финансирани от пенсионните ни сметки, които ни даваха към 30 000 $ и част от спестяванията ни. Извадихме огромен шанс. Построихме къща и изплатихме ипотеката с завещание преди да се пенсионираме. Възползвахме се от общественото обезпечаване тъкмо, когато инфлацията стартира да пораства. Това добави 60 000 $ към приходите ни. Притесняваме се какво ще се случи с хората с физически сложни специалности, в случай че се увеличи възрастта за обществено обезпечаване “, притеснява се пенсионираната двойка.

20 000 $ са непрекъснатите им разноски, в това число налози за къщата и застраховки за колата. Харчат доста за храна и домашен такъми - към 10 000 $ годишно. Пазаруват от фермерския пазар, избират органични артикули. Грейс пече домакински самун. Не употребяват прекалено много месо и яйца (храни, които са изключително наранени от инфлацията).

Радват се на петима внуци и желаят да подкрепим образованието им в лицей, тъй че са заделили към 30 000 $ за тях. Не харчат доста за облекла, имат разноски за медикаменти, зъболекарски услуги и превоз, когато гостуват при щерка си в Чикаго.

Пенсионерите са планували в сметката си спомагателни средства за непредвидени поправки на къщата и наемане на спомагателна помощ за задания, които не могат да свършим сами, като миене на прозорци да вземем за пример.

Грейс и Мика наблюдават разноските си благодарение на Excel. Мика го актуализира всеки ден и по този начин са наясно с всеки $, допълват пенсионерите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР