Главният прокурор Иван Гешев напусна второто поредно заседание на Висшия

...
Главният прокурор Иван Гешев напусна второто поредно заседание на Висшия
Коментари Харесай

Гешев напусна ВСС, отпътува за Страсбург и обеща разкрития

Главният прокурор Иван Гешев напусна второто следващо съвещание на Висшия правосъден съвет, който преглежда настояването за неговото премахване поради   произнесената фраза

Гешев се аргументира пред магистратите - още при предходното съвещание е оповестил, че ще върви в Страсбург на съвещание на подкомисия на комисията LIBE (Комисия по гражданска отбрана, правораздаване и вътрешни работи), а това, което щял да каже там, щяло да бъде " доста забавно ". Имал и закупени билети, като нямало алтернатива те да бъдат сменени.

" Според Конституцията имам право на отбрана и рационален период. Ако съгласно вас 2 седмици е рационален период - моето субективно чувство е, че не е. Дали ще спазите рационалния период, дали няма да го спазите, е ваше решение. Не се тормозя от този период, не шиканирам нищо. Мога да остана и до края на деня. Сега споделям - желая да бъде изслушан и втория брифинг, в който използвам термина " политически отпадък ", както споделя народа. Отделно там е и диалога с господин Стоев, в който е доста ясно, че Бойко Борисов, или " Банкята " е задействал някои хора за моето премахване ", съобщи Иван Гешев.
 Гешев съзира Борисов и Пеевски зад опита за свалянето му
Гешев съзира Борисов и Пеевски зад опита за свалянето му

Главният прокурор влезе на второто си чуване във Висшия правосъден съвет

Министърът на правораздаването Атанас Славов настоя, че Гешев би трябвало да остане и уточни, че процедурата следва да продължи.

" Славов, аз съм надалеч от мисълта, че гоните графика на Пеевски и Борисов, това е радикално невероятно, тъй като сте на радикално противоположни позиции, които сме коментирали в Народното събрание. Но повода да участвам в Европейския парламент ще разберете на следващия ден. И считам, че ще обсъдим значими тематики за върховенството на закона и правовата страна ", отвърна министъра Гешев.

След минути той и юристът му Радостина Томова напуснаха постройката на Висш съдебен съвет през непряк вход , като по този начин избегнаха чакащите ги представители на медиите.

След този акт измежду магистратите се разви спор дали би трябвало да продължи разглеждането на точката за отстраняването на обвинител номер едно в неговото неявяване и в отсъствието на негов бранител. " Няма спънка да продължим нашата работа ", съобщи членът на Висш съдебен съвет Огнян Дамянов. " Нека не сътворяваме подозрение в легитимността на процедурата. Трябва да се подсигурява баланс сред публичния интерес и правата на засегнатото лице ", на противоположното мнение бе пък Олга Кирелска. " Ако се отсрочи решение, още през днешния ден следва да уведомим отбраната и господин Гешев по кое време ще е идващото съвещание ", уточни на собствен ред Боян Магдалинчев.

Останалите магистрати също се разделиха по въпроса, като в последна сметка оповестиха отмора от 5 минути, траяла обозримо повече.

Очаквайте детайлности!
 Гешев желае експертизи дали хората го утвърждават и какво значи
Гешев желае експертизи дали хората го утвърждават и какво значи " политически отпадък "

Главният прокурор пожела на магистратите да гласоподават обективно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР