С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 май

...
С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 май
Коментари Харесай

Окончателно: Полицаят от Пловдив влиза в затвора за убийството на родителите си

С решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 16 май 2024 година някогашният служител на реда Венцеслав Караджов дефинитивно е наказан на пожизнен затвор за умишленото през 2016 година, осъществено с особена свирепост. Върховните магистрати удостоверяват доживотната присъда, наложена на Караджов от Апелативния съд в Пловдив на 9 октомври 2023 година Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно, оповестиха през днешния ден от съда. Върховният касационен съд е известен от прокурор, че са подхванати дейности по осъществяване на наложеното наказване на някогашния служител на реда.

Делото във Върховен касационен съд е формирано по тъжби на Венцеслав Караджов и на отбраната му.

Първоначално той е наказан на пожизнен затвор от Окръжния съд в Пловдив за това, че на 15 май 2016 година съзнателно е умъртвил родителите си в града с особена свирепост и с користна цел. От наказването е приспаднато времето, през което е бил арестуван. Приспадането обаче отпада след решение на Апелативния съд в Пловдив от 2019 година През 2021 година Върховен касационен съд напълно анулира решението на Апелативния съд, като връща делото за ново разглеждане и премахване на позволени основни процесуални нарушавания. При повторното разглеждане е постановено решение, с което е променена присъдата в частта с приспадането на излежаното време в ареста от общата присъда. През 2022 година висшите съдии анулират и това решение и отново връщат делото за преразглеждане. С обжалваното пред Върховен касационен съд последно решение на Апелативния съд в Пловдив присъдата още веднъж е променена присъдата в частта за приспадането на времето, през което е бил Караджов арестуван.

Върховните магистрати одобряват подадените тъжби за неоснователни. От Върховен касационен съд означават, че наличието на правосъдния акт дава опция да се наблюдава процесът, по който първата правосъдна инстанция е стигнала до убеждението, че обвиняването е обезпечено с доказателства, изводите кои закони да се приложат и какво наказване да бъде наложено на Венцеслав Караджов. В разумна поредност са били изложени обстоятелствата, признати за задоволително подкрепени с доказателства, свързани с времето, мястото и метода на осъществяване на убийството и по който някогашният служител на реда се е придвижил до парцела, влезнал е в двора, а по-късно и в жилището на родителите. Изчерпателно били разказани и типът на употребяваното за убийството оръжие, посоката на изстрелите, местоположението на Караджов и на жертвите по време на стрелбата, отдръпването на подсъдимия от мястото на престъплението и заличаването на следите, които биха го свързали с осъщественото.

Според висшите съдии въз основа на всички изложени доказателства Апелативният съд е стигнал до разумния извод, че родителите на Венцеслав Караджов са убити след 19 ч. на 15 май 2016 година Установявайки времето на осъществяване на убийството, Апелативният съд е приел, че негов причинител е някогашният служител на реда и че е оборено алибито му за времето от 19 до 22 ч. на същата дата. " До този извод въззивната инстанция е достигнала след изчерпателен, акуратен и справедлив разбор на показанията на брачната половинка на подсъдимия и неговата тъща, както и на направени материални доказателствени средства, получени при потребление на специфични разследващи средства, и по-конкретно записи на диалози, извършени сред двете свидетелки, някои от тях и с присъединяване на малолетния наследник на подсъдимия ", считат от Върховен касационен съд. Върховните магистрати одобряват за правилни и изводите на, че Караджов е познавал навиците на родителите си и е знаел, че след 19 часа те се прибират в къщата си, с цел да вечерят и гледат телевизия, и че нормално по това време не ги посещават съседи и другари, които биха го заварили на мястото на престъплението.

Според Върховен касационен съд е аргументиран и изводът, че при убийството е употребен ауспух, подложен на револвера. " Установяването на посоченото събитие е от значително значение, защото потвърждава, че причинителят авансово се е подготвил за осъществяване на закононарушението, като си е набавил средство за попречване на опцията някой от съседите или от работещите в подстанцията, граничеща с парцела на потърпевшите, да чуе изстрелите, а това обосновава извода, че действието е авансово квалифицирано, т. е. то е преднамерено ", показват висшите съдии. Според тях се открива съществуването на разнообразни благоприятни условия подсъдимият да се достави с патрони от типа на употребяваните за убийството, като от голяма важност е най-много фактът, че такива са открити в дома му. От Върховния касационен съд допълват, че и това събитие вярно и разумно е преценено като част от косвените доказателства, че някогашният служител на реда е причинител на убийството.
 Обвиниха пловдивския служител на реда Караджов за убийството на родителите му Обновена
Обвиниха пловдивския служител на реда Караджов за убийството на родителите му

Прокуратурата желае непрекъснатия му арест

От Върховен касационен съд са съгласни и със заключението, че откритият на местопроизшествието " кози крайник " принадлежи на Караджов , което се потвърждава от показанията на съдружника му в общата им компания за дърводелски услуги. Върховните съдии одобряват за логически и извода на Апелативния съд, че неналичието на следи от Венцеслав Караджов на местопроизшествието и по щангата вид " кози крайник ", с която е разрушена вратата, както и по катинара, може да бъде обяснена с взети авансово от него ограничения да не остави улики. От Върховен касационен съд показват още, че въпреки това предварителното подготвяне на металната щанга е индикация за това, че причинителят е бил добре осведомен с типа и материала, от който е направена входната врата на жилището, с метода на заключването ѝ и с опцията тя да бъде елементарно разрушена с " кози крайник ". Според висшите съдии логически е и изводът, че подсъдимият, въпреки и единствен правоприемник на потърпевшите, не е бил подготвен да чака приемането на завещание по натурален път. Като доказателство за това са посочени напъните му в годините по всевъзможен метод (чрез завеждане на цивилен и наказателни каузи, сигнали до административни органи, непрекъснати кавги и разправии и т. н.) да принуди родителите си да го признаят за едноличен притежател на целия парцел.

В решението на Върховен касационен съд се обобщава, че Апелативният съд е достигнал до законосъобразния извод, че подсъдимият освен е имал претекст да реализира убийството, само че е разполагал и с справедлива опция да го извърши , подготвил се е за това и го е осъществил. Върховните магистрати одобряват за законосъобразни и изводите на Апелативния съд и за правната подготовка на закононарушението.

Според Върховен касационен съд също по този начин наложеното наказване " пожизнен затвор " е заслужено и съобразено със закона. " Особената тежест на съответното действие е обусловена и от подбудите и претекстовете на подсъдимия за неговото осъществяване - напълно финансови. Начинът, по който са умъртвени жертвите - с изпразване в телата им на целия пълнител на револвера, с последни контролни изстрели от упор в лицето на майката и шията на бащата, основателно охарактеризиран от предходните съдилища като екзекуция, самичък по себе си разкрива високата степен на социална заплаха освен на действието, само че и на самия деятел ", акцентират висшите съдии. Според тях фактът, че причинителят е бил полицейски чиновник, предназначен да съблюдава закона и да пази жителите от закононарушения, също дефинира станалото като извънредно тежък случай на ликвидиране. От Върховен касационен съд означават още, че потреблението от Караджов на професионалните му умения и познания като служител на реда, с цел да приготви закононарушението, да го извърши и да прикрие следите си, го прави изключително рисков за обществото.

Припомняме, че преди седмица някогашният служител на реда, научавайки за оповестеното през днешния ден потвърждаване на доживотната му присъда,, като след това се съобщи на органите на реда. 
 Барикадиралият се в Пловдив някогашен служител на реда се съобщи Обновена
Барикадиралият се в Пловдив някогашен служител на реда се съобщи

За Венцислав Караджов бе доказана доживотната присъда за убийството на родителите му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР