Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че изненадващото

...
Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман заяви, че изненадващото
Коментари Харесай

Сам Алтман определи като „нелепа“ драмата с уволнението му от OpenAI

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман съобщи, че изненадващото му уволняване и последвалото му наново наемане от компанията предишния ноември е било " неуместно " и че " в един миг ти идва просто да се смееш ".

Технологичният водач описа за претърпяното по време на Световния стопански конгрес в Давос, където взе участие в един от панелите.

През ноември управителният съвет съобщи, че е изгубил доверие в своя водач и го в профил от компанията, напомня Euronews.

Бордът съобщи, че " Алтман не е бил поредно прям в връзката, което е попречило способността му да упражнява отговорностите си ".

Впоследствие съвсем целият личен състав на OpenAI заплаши да подаде оставка, в случай че той не бъде възобновен на работа.

" Когато ме помолиха да се върна, моят неотложен отговор беше " не ", тъй като бях сърдит ", показа Алтман пред публиката в Давос. " Но също по този начин знаех, а и бях видял от наблюдението на екипа, че компанията ще се оправи и без мен ", добави той.

OpenAI завладя лидерските позиция в софтуерния бранш със своя чатбот с генеративен изкуствен интелект ChatGPT и се разрасна екзистенциално, откакто колоси като Microsoft вложиха 10 милиарда $ в нея.

Говорейки за поукитен от сагата с уволнението му, Алтман съобщи: " Знаехме, че не разполагаме с нужното равнище на опит, просто го пренебрегнахме ".

Според него, един от уроците е, че фирмите би трябвало да отделят повече време да мислят " по какъв начин всички странни неща могат да се объркат ".

Относно общият генеративен изкуствен интелект, Алтман смекчи тона в Давос и в диалог с основния изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела съобщи, че AGI ще бъде " изненадващо непрестанно нещо ", при което " всяка година пускаме нов модел и той е доста по-добър от миналата година ".

В диалога, проведен от Bloomberg по време на конференцията, той също по този начин съобщи, че AGI може да бъде създаден в " относително близко бъдеще ", само че " ще промени света не както чакаме и ще промени работните места доста по-малко, в сравнение с всички ние си мислим ".

Основана през 2015 година, задачата на OpenAI е точно да реализира разработка на AGI. Компанията с частна пазарна оценка, приближаваща 100 милиарда $, е категорина, че цели да създаде технологията безвредно.

Сам Алтман управлява OpenAI от 2019 година и извършва функционалностите както на върховен началник, по този начин и на обществено лице на проучванията и създаването на артикули в региона на изкуствения разсъдък.

За разлика от множеството стартъпи в Силициевата котловина OpenAI не е структурирана като типична корпорация с огромни елементи от капитала, следени от създателите.

По-скоро тя е част от организация с нестопанска цел. Бордът на шефовете я управлява като повсеместен управителен орган за всички действия на OpenAI.

Веднага откакто бордът разгласи уволнението на Алтман, водещи вложители и създатели от Силициевата котловина показаха на всеослушание своите опасения и даже съпоставиха този ход с решението на Apple да уволни Стив Джобс преди близо 40 години.

През 1997 година Джобс се завръща в компанията в последна сметка повежда Apple към основаването на iPhone и превръщането й в най-ценната компания в Съединени американски щати.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР