Главният изпълнителен директор на Борика Мирослав Вичев [БОРИКА] Платежният и

...
Главният изпълнителен директор на Борика Мирослав Вичев [БОРИКА] Платежният и
Коментари Харесай

"Борика" започва да работи по проект за незабавни плащания

Главният изпълнителен шеф на " Борика " Мирослав Вичев

[БОРИКА] Платежният и картов оператор " Борика " разгласи началото на план за въвеждане на незабавни заплащания на българския пазар. Услугата ще разреши прехвърлянията на средства сред банкови сметки да се правят в границите на 10 секунди. Проектът към този момент е в начална фаза, като действителната опция за българските консуматори да се разплащат съвсем незабавно ще бъде налице най-рано след година.

Незабавните заплащания (instant payments) са електронни решения за заплащания на дребно, налични 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, които разрешават сметката на получателя да бъде захранена с неотложен или съвсем неотложен резултат след инициирането на заплащането от наредителя. Услугата се предлага в съвсем всички европейски страни, като по данни на Европейската централна банка в Скандинавските страни незабавните заплащания са към 40-50% от всички кредитни прехвърляния, показват от " Борика ". В България в този бранш интензивно навлязоха Relovut и Transferwise, като директна конкуренция на банките с бързите си преводи без такси сред потребителите, само че интензивно развиват и решения за бизнеса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Възможността заплащанията от сметка в сметка да се извършват в границите на 10 секунди разрешава с изключение на бързи B2B заплащания, също по този начин и бързи заплащания на POS, т.е. на място при търговеца ", разяснява основният изпълнителен шеф на платежния оператор Мирослав Вичев. По думите му, осъществяването на плана за незабавни заплащания ще разреши на банките да употребяват единна инфраструктура за всички разплащания, било то незабавни от сметка в сметка или пакетни, само че това ще изисква съществени вложения от тяхна страна.

Поне още година

От " Борика " прецизират, че през първото тримесечие на 2020 година следва да бъде определен реализатор по плана, а до края на годината се чака да стартира и осъществяването на пилотен план. Самото стартиране на незабавните и пакетните заплащания на пазара се чака да стане факт през първото тримесечие на 2021 година

" Проектът включва осъществяване на незабавни заплащания в лв. и прекачване на пакетните заплащания по SEPA стандарт и цели реализиране на експедитивност и улеснение. Той обаче не се отнася за бюджетните заплащания ", изяснява Ваня Ганева, управител " Незабавни заплащания " в " Борика ". При единичните прехвърляния от сметка в сметка прехвърлянето на средствата ще се реализира в границите на до 10 секунди. При пакетните заплащания пък сумите ще са налични до 20-30 мин. по сметката на получателя. И в двата случая оптималният размер на прехвърляните суми ще бъде 100 хиляди лева

" Реализирането на плана ще даде опция за реализиране на незабавни заплащания през POS терминал посредством QR код, незабавни заплащания към електронен магазин, незабавни заплащания с фактура, незабавни заплащания машина към машина и други ", показва от своя страна Христо Костов, основен проектант в " Борика ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР