Главният изпълнителен директор Жан-Марк Жанелак се оттегли изненадващо от компанията

...
Главният изпълнителен директор Жан-Марк Жанелак се оттегли изненадващо от компанията
Коментари Харесай

Синдикатите в Air France са готови за преговори, но протестите не спират

Главният изпълнителен шеф Жан-Марк Жанелак се отдръпна изненадващо от компанията в края на предходната седмица

Още по тематиката
Акциите на Air France се сринаха с 14% поради продължаващите стачки

Френският министър на финансите предизвести, че самолетната компания може да " изчезне "
7 май 2018
Китайският колос HNA взима летище Пловдив на концесия

Планът е обектът да специализира в товари, като 30 млн. евро се влагат в нов карго и пътнически терминал
28 мар 2018
Lufthansa със 70% растеж на облагата след краха на Air Berlin

Придобиването на Brussels Airlines също е измежду факторите за покачването на приходите през 2017 година
19 мар 2018 Синдикатите на Air France желаеха обновяване на договарянията 4 дни откакто основният изпълнителен шеф Жан-Марк Жанелак изненадващо подаде оставка, задълбочавайки казуса със стачкуващите за по-голямо трудово заплащане, написа Reuters. Пилотите, както и останалият обслужващ личен състав на компанията стачкуват към този момент 15 дни във Франция. Протестите доведоха до анулация на един на всеки пет полета на Air France.

Ръководството също по този начин се пробва да реформира компанията поради конкуренцията на нискоразходните превозвачи, което се поддържа от президента Еманюел Макрон, само че още веднъж среща компликации.

Без съгласие

В понеделник профсъюзите оповестиха, че не са възнамерявали възобновяване на стачките към този момент.
" Ръководството на Air France би трябвало да чуе настояванията на болшинството чиновници. Синдикатите упорстват управлението да заеме мястото си на масата за договаряния през идващите дни ", съобщи група от 10 френски профсъюза в взаимно изказване след срещата им, която се организира във вторник. " Борбата не е свършила и топката в този момент е хвърлена в полето на ръководителите! "

Представители на холандските профсъюзи оповестиха, че холандската компания KLM би трябвало да се придържа към партньорството си с Air France, макар че френският й сътрудник е под възходящо напрежение поради стачките.

Акциите на една от най-хубавите самолетни компании в Европа се сринаха с 14% в понеделник след недоволството на личния състав и отхвърли на френското държавно управление да отпусне спомагателни средства, написа Financial Times.

Управителят на френско-холандската авиогрупа Жан-Марк Жанелак разгласи в петък, че подава оставка, откакто новото съглашение за заплатите на личния състав беше отхвърлено. С него той целеше да постави завършек на стачките. На 15 май ще се организира среща, на която ще бъде разискван авариен проект за бъдещето на компанията.
Air France предложи на личния състав нарастване на заплатите от 2% за 2018 година и 5% през идващите три години, само че френските профсъюзи, които упорстваха за 5.1% нарастване за тази година, се оплакаха, че управлението не е съществено по отношение на договарянията. Оттеглянето на Жанелак обаче остава казуса с нискотарифните съперници забранен, отбелязва Reuters.

Френският министър на превоза Елизабет Борн съобщи във вторник, че спорът " коства доста пари ". " Загриженa съм за бъдещето на Air France и мисля, че всички, които употребяват услугите на тази чудесна компания, би трябвало да бъдат ", сподели тя по радио Franceinfo. " Всички би трябвало да знаят, че Air France взе участие в международно, европейско съревнование, където съперниците са по-конкурентоспособни ", добави тя. На въпроса дали има риск за взаимното ръководство с KLM тя отговори, че " сътрудниците KLM са доста загрижени за обстановката ".

В писмо Жанелак упрекна синдикатите в съзнателно основаване на безизходно състояние и ги прикани към обновяване на договарянията след " разрушителния спор ".

Срив на акциите

Акциите на образувана през 2004 година от френската Air France и холандската KLM авиогрупа се обезцениха с внушителните 14% при започване на седмицата след оставката на Жанелак, позицията на френското държавно управление и категоричността на синдикатите. За четири години компанията регистрира несигурните 7% напредък на приходите и 2% през настoящата година.

Жан-Марк Жанелак не е първият шеф на компанията, който е имал проблеми с профсъюзите. През 2015 година шефът, отговарящ за човешките запаси на компанията, беше отхвърлен от ядосани чиновници, а през 2016 година предходният шеф на самолетната компания, Александър де Жуниак, напусна след продължителни разногласия с водачите.

Цената на акциите понижа на половина тази година, защото Air France - KLM е изправена пред възходящата конкуренция от нискотарифните самолетни компании от Близкия изток. За да се оправи с този проблем, тя вкара своя на ниска цена филиал " Трансавиа ", само че този неин ход не се оказа изключително сполучлив, защото обслужва единствено Франция и Холандия, напомня Bloomberg. Компанията е застрашена и от опцията за повишаване на цените на петрола.

Стачките, траяли 15 дни, към този момент ѝ костваха към 300 млн. евро, като това я докара до загуба от 118 млн. ерво за първото тримесечие макар облагата от 60 млн. евро на KLM. Това ще повлияе и на целогодишните резултати, настояват от авиогрупата.

Управляващите са за промени в самолетната компания

Позицията на френското държавно управление, което има 14.3% от компанията, е, че Air France би трябвало да направи промени, тъй като в противоположен случай е застрашено съществуването й. Delta и China Eastern са идващите най-големи акционери, притежаващи по близо по 9%.

" Ако Air France не направи нужните старания, с цел да ускори своята конкурентоспособност, и не успее да си разреши да бъде на същото равнище като Lufthansa или други огромни международни авиолинии, ще изчезне ", сподели финансовият министър Бруно льо Мер в изявление за BFMTV в неделя.

Той разяснява, че " отговорност за това носи всеки чиновник, работещ по въздух и по земя, както и водачите, които желаят безпричинно нарастване на заплатите ", и също по този начин предизвести, че не би трябвало да се чака от френското държавно управление да задържи компанията.

Подобни диалози припомнят за метода на президента Еманюел Макрон за преструктуриране на стопанската система. Някои анализатори подлагат на критика метода, по който са прокарани измененията в трудовото законодателство – множеството с президентски указ, а не с гласоподаване в Народното събрание, а това повдига въпроса за демократичните правила, написа The New York Times.

Правителството на президента води своя лична борба с огромни публични групи, които се опълчват на икономическите промени.

" Тези, които си мислят, че без значение от протичащото се страната ще помогне на Air France и ще погаси загубите ѝ, са в огромна неточност. Не е допустимо да подкрепим самолетната компания, до момента в който тя самата не поставя нужните старания, с цел да се придържа към равнището на европейските ѝ съперници ", съобщи Макрон. И добави: " Предизвикателството е оцеляването на Air France, развиването на компания, към която всички сме привързани. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР