Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние заяви в понеделник, че

...
Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

ЕК: Продължава да има фундаментални различия в Брекзит преговорите!

Главният европейски Брекзит договарящ Мишел Барние съобщи в понеделник, че продължава да има огромни фундаметални разлики в комерсиалните диалог с Англия, само че добави, че и двете страни упорстват мощно за постигането на договорка.

" Времето е малко. Все още остават фундаментални разлики, само че ние продължаваме да работим интензивно за реализиране на съглашение ", написа Барние в Туитър и добави: " След полемиките на техническо равнище този уикенд, договарянията на английския сътрудник Дейвид Фрост с нашия екип не престават през днешния ден онлайн ".

Търговските договарящи възобновиха диалозите за формата на новите връзки сред Европейски Съюз и Обединеното кралство след приключването на преходния интервал след Брекзит на 31-ви декември 2020 година Както и през последните няколко седмици, фокусът на договарянията към момента е ориентиран главно върху разделянето на квотите за лов на риба и обезпечаването на лоялна конкуренция за фирмите, в това число и посредством контролиране на държавните помощи.

Личните договаряния, които бяха прекратени предходната седмица, откакто член на екипа на Европейски Съюз даде позитивна проба за ковид, ще се възобновят в Лондон, " когато е безвредно да се направи това ", уточни пред организация Ройтерс английски източник, говорейки при изискване за анонимност.

Друг източник, представител на Европейски Съюз, добави: " Различията във връзка с равнопоставените условия и лов на риба остават огромни ".

През уикенда английският вестник " Сън " заяви, че договарящите обмислят уговорка, която да разреши предоговаряне на всяко ново съглашение за риболова след няколко години.

Трети дипломатически източник от Европейски Съюз, който също приказва при изискване за анонимност пред Ройтерс, удостовери, че се разисква сходна концепция, само че добави, че блокът упорства тя да се обвърже с цялостното комерсиално съглашение, което значи, че риболовните права могат да бъдат предоговорени единствено дружно с останалите търговски правила. " Трябва да поддържаме връзката сред разпоредбите за лов на риба и търговията, това се предлага в пакет ", уточни този източник.

Представителят на Европейски Съюз съобщи, че върху концепцията на Англия за годишно предоговаряне на риболовните квоти е наложена възбрана от 27-членния блок. Риболовът е изключително сензитивен въпрос за Франция, припомня Ройтерс.

Френският представител в Европейската комисия Тиери Бретон сподели през предходната седмица: " Не би трябвало да имаме клаузи за преразглеждане на съглашението за Брекзит след една или две години, когато всичко може да се промени още веднъж. Няма да позволим това се случи. Трябва да дадем на нашите бизнесмени предсказуемост ".

Междувременно министър председателят на Ирландия Михол Мартин изрази в понеделник вяра, че до края на седмицата могат да бъдат контрактувани " контури " на договорка сред Обединеното кралство и Европейския съюз. Той обаче предизвести, че " следва да разберем ", акцентирайки, че е забелязал признаци на прогрес и от двата преговорни екипа.

В диалог с кореспонденти на пристанището в Дъблин, той предизвести бизнеса, че ще има " доста основна смяна ", даже в случай че бъде подписана договорка преди края на преходния Брекзит интервал. Той прикани фирмите да " приготвят документите си авансово " и съобщи, че Брекзит е " най-значимата фундаментална смяна в нашия икономическа история за последните 50 години ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР