Гестационният диабет е специфично състояние, отключвано по време на бременността.

...
Гестационният диабет е специфично състояние, отключвано по време на бременността.
Коментари Харесай

По-малко от 6 часа сън при бременни води до гестационен диабет


Гестационният диабет е характерно положение, отключвано по време на бременността. То се характеризира с нараснала кръвна захар и се открива най-често през втората половина на бременността при дами, които преди да забременеят не са имали сходни проблеми.

Рискът от гестационен диабет нараства с хода на бременността под въздействие на разнообразни аргументи. Основните измежду тях са наследствената предразположеност към диабет и методът на живот. Ново изследване демонстрира, че водеща специфичност в метода на живот, която може да отключи гестационен диабет е недоспиването .

Според учените бременните дами, чийто сън постоянно е по-кратък от 6 часа, са изправени пред 2 пъти по висок риск от гестационен диабет, спрямо дамите, които спят по най-малко 8 часа на денонощие.

Установено е, че удължаването на съня през бременността въздейства доста положително на равнищата на глюкозата в кръвта. По-дългият сън балансира хормоналните равнища в организма, в това число тези на инсулина. Така рискът от инсулинова устойчивост и асоциираната с нея хипергликемия понижава. До момента тази взаимозависимост беше доказана при разнообразни възрастови групи, а към този момент и при бременни.

Установено е, че продължителността на съня на актуалния човек от ден на ден понижава, а бременните дами не вършат изключение. Проучванията демонстрират разнообразни промени в модела на съня през другите триместри , като всяка от тези промени има отношение към риска от гестационен диабет.

През първите три месеца на бременността най-често се откриват нараснала унесеност и леко увеличение продължителността на съня по отношение на нормите от преди забременяването. Ефектът се асоциира с нарасналите равнища на хормона прогестерон през първия триместър.

През втория триместър органогенезата и бързото повишаване размерите на плода водят до зачестяване позивите за уриниране през нощта и по-чести нощни събуждания. Общият резултат върху съня към този момент е отрицателен.

Свързани публикации.. 2 аргументи безсънието да предизвика диабет 0 Рискови фактори за гестационен диабет? 0 Пълноценен сън с 4 естествени източници на мелатонин 0

Най-осезаеми са проблемите със съня през третия триместър, когато по едно и също време се затруднява и заспиването , и поддържането на съня . Причина за това са както хормоналните, по този начин и чисто физическите промени в тялото на дамата.

Всички посочени промени отслабват опцията на женския организъм да упражнява нужния надзор върху равнищата на кръвната захар. Проучванията сочат, че вследствие на тях от една страна може да се отслаби толерантността на клетките към кръвната глюкоза, а от друга – да се увеличи инсулиновата р езистентност . И в двата случая рискът от гестационен диабет се покачва. Научните данни сочат, че рискът е най-сериозен при дълготрайност на съня под 6 часа.

Тези данни слагат естествения и пълностоен сън измежду водещите цели през бременността, еднообразно значими за здравето и на майката, и на плода.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР