Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков е

...
Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков е
Коментари Харесай

Рашков съди Йорданов и Балабанов за 50 хил. лв.

Депутатът от ПП-ДБ и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лева в Софийски градски съд против народните представители от „ ИТН “ (ИТН) Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Това заяви Рашков пред Клуб `Z`.

Поводът са техни изказвания, свързани с Временната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможната роля на Асен Василев в тях. Тошко Йорданов беше ръководител на комисията, а Балабанов беше неин член, като управлява и едно от съвещанията й.

„ Те прекалиха. Прекрачиха естествените граници и към този момент имам искова молба против тях в Софийския градски съд. Не може такива оскърбителен изказвания и обидни квалификации ", споделя Рашков.

Повод за основаването на парламентарната комисия, която бе инициирана от парламентарната група на Има Такъв Народ, станаха арестите на към този момент някогашната директорка на митниците Петя Банкова и на татко и наследник Марин и Стефан Димитрови, които бяха упрекнати като участници в организирана незаконна група за търговия с въздействие. Заедно с тях, само че задочно, обвинение получи и Никола Николов-Паскал, който беше разгласен от шефа на ДАНС Пламен Тончев за незаобиколим фактор в производството и контрабандата на незаконни цигари. Само дни по-късно с обвиняване се снабди и някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, който обаче бе оставен на независимост против 20 000 лева парична гаранция.

Сега Рашков твърди, че арестуваните Марин Димитров и Стефан Димитров нямат повдигнати обвинявания за контрабанда.

" Поне до сегашния миг и до момента в който вървеше тази комисия за митниците. Най-малкото поради това не може да се каже пред целия свят, че български министър на вътрешните работи е покровителствал контрабанден канал на проведена незаконна група, тъй като няма такова обвиняване. Аз не съм се отнесъл към който и да е по подобен противен, неетичен и афектиран метод, само че те си мислят, че могат да го вършат безнаказано. Айде дано в този момент към този момент съдът да каже могат или не могат, имат или нямат такова право, в случай че няма нито едно доказателство, че аз съм взел участие в каквато и да е противозаконна активност. Нито един факт! И подобен не може да бъде открит, тъй като няма в действителността. Това принуждение, което се направи с това галопиране на една комисия за сметка на друга комисия - това е толкоз очевадно, че не може повече ", декларира още Рашков, имайки поради, че по комисията за Мартин Божанов-Нотариуса не е се е работило по този начин, както при комисията с митниците.

При едно от съвещанията на комисията за митниците бе показано писмо от Министерство на вътрешните работи, съгласно което обвинените татко и наследник Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, до момента в който е бил министър на вътрешните работи, в постройката на самото министерство 9 пъти. В писмо на Министерство на вътрешните работи, за което разказа депутатът от Има Такъв Народ Станислав Балабанов по време на съвещание на краткотрайната комисия, се посочвали и точните дни, в които се е случвало това. 

Самият Бойко Рашков изясни пред комисията, че се познава с Марин Димитров във връзка със сигнал, който той е подал при него като министър. Сигналът бил свързан със " смачкано от прокуратурата "  дело по отношение на някогашния аграрни министър Мирослав Найденов и някогашния министър председател Бойко Борисов. Рашков сподели още, че се е срещал с Димитрови и по отношение на ситуацията към изборите в Хасково и пазаруването на гласове. И напомни, че двамата Димитрови са упрекнати за закононарушение, осъществявано от средата на 2023 година, а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г. 

Делото против Йорданов и Балабанов е гражданско, а не по Наказателния кодекс. 

" Съдя ги за техните изказвания и в комисията, и преди съвещание на комисията. Те си мислеха, че аз ще заставам и ще ги оставя да си разиграват телевизионни сюжети. Преди комисията да приключи своята работа Балабанов направи изявление в пленарната зала в четири-пет точки. На процедура той предреши това, което трябваше да бъде в последна сметка и заключението на тази краткотрайна парламентарна комисия, като изрече мнение надали не от името на цялата парламентарна комисия - какво е открито и по какъв начин корумпираните министри Бойко Рашков и Асен Василев са толерирали или подпомагали (или каквото се сетите в тази връзка) един контрабанден канал, едни контрабандисти и т.п. още квалификации.Това бие освен върху нашия персонален имидж и известност, а, несъмнено, и против репутацията на цялата страна, тъй като това не може да остане прикрито от нашите сътрудници ", добави Бойко Рашков.

Депутатът от ПП-ДБ съобщи, че съответните представители на Има Такъв Народ са имали брифинг по тематиката още веднъж с обидни квалификации и недоказани изказвания. Тошко Йорданов дал и изявление пред Българска национална телевизия. 

Бойко Рашков твърди, че не е бил викан на разпит в Министерство на вътрешните работи или прокуратурата във връзка със съответното следствие, което се води. Според него се правиа опит да се скрие връзката сред групата обвинени с някогашната министърка на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова.  " Това е толкоз транспарантно, толкоз явно пристрастно, предубедено и политически ориентирано, че повече и не може. Тя не била се разпознала. А цяла България я разпозна. Все едно аз да кажа, че на фотографията в дома ми с моето семейство не съм аз. И по тази причина взех решение, че към този момент не би трябвало да заставам и да очаквам, тъй като доста удари претърпях и тези двама народни представители излязоха отвън границите на естественото опълчване сред обособените парламентарни групи ", добави Бойко Рашков.

Наскоро стана ясно, че някогашната министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова е била разпитана по делото за митническата ОПГ като очевидец и не се е разпознала на фотосите с някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, които изтекоха в общественото пространство. " Нейната роля следва да се обясни. Разпитана е, тя няма спомен сега за това нещо, следва да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на фотографията е тя или не ", сподели в изявление за Би Ти Ви софийската градска прокурорка Илиана Кирилова.Тя разгласи, че ще има " лицево-идентификационната експертиза ".  По време на разпита Ангелкова е споделила, че не познава другите забъркани в сюжета към Живко Коцев, а самия него познава незадълбочено.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР