Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че 25

...
Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви, че 25
Коментари Харесай

Аналена Бербок: Кризата с блокираното украинско зърно е глобална

Германският министър на външните работи Аналена Бербок съобщи, че 25 млн. тона зърно са блокирани в украинските пристанища. Това съобщи тя преди срещата на външните министри на страните от Групата на седемте (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати) в община Венгелс (Шлезвиг-Холщайн) в Северна Германия.

" Кризата [в Украйна] се трансформира в световна рецесия ", съобщи външният министър пред кореспонденти. Според нея това се дължи най-много на обстоятелството, че " зърното към този момент не може да се изнася от Украйна ". " 25 милиона тона зърно са блокирани в украинските пристанища, най-много в Одеса ", твърди Бербок. Министърът уточни, че то е изключително търсено в Африка и Близкия изток.

Бербок означи, че продоволствената рецесия се е изострила от световното изменение на климата. Тя упрекна Москва, че употребява обстановката в Украйна, с цел да " внесе разделяне в международната общественост ". " Точно на това се противопоставяме ние, министрите от Г-7 ", съобщи немският външен министър.

По-рано немският канцлер Олаф Шолц даде обещание да помогне на страните, които могат да се сблъскат с сходен проблем поради обстановката в Украйна. В същото време шефът на немския офис на Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации Мартин Фрик съобщи в изявление за организация ДПА, че близо 4,5 млн. тона зърно в украинските пристанища не могат да бъдат изнесени от страната. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР