Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя всяка проява на

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че подкрепя всяка проява на
Коментари Харесай

Германия подкрепя евентуална кандидатура на Финландия за НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че поддържа всяка демонстрация на интерес към участие в НАТО от страна на Финландия, въпрос, който стана по-спешен след съветското настъпление в Украйна, съобщи Ройтерс.

Войната в Украйна стана причина неутрална Финландия, която има дълга сухопътна граница с Русия, да стартира публични диспути за присъединение към Алианса.

В отговор на въпрос дали ще поддържа възможна кандидатура на Финландия, заложен му на взаимна конференция с финландския министър председател, Шолц съобщи, че към този момент има съдействие сред Финландия и НАТО.

" Желанията, които Финландия показва пред нас и съюзите, в които участваме, са постоянно добре пристигнали ", съобщи Шолц, без да добави нещо по-конкретно.

Финландската премиерка Сана Марин съобщи, че страната ѝ преглежда въпроса, както беше оповестено по-рано този месец. Възможно е страната да се ориентира към участие в Алианса, удостовери тя.

Марин прикани Германия и други страни да спрат да финансират войната, стартирана от съветския министър председател Владимир Путин, като спрат да купуват изкопаеми горива от Русия. " Сигурна съм, че Германия и други страни членки на Европейски Съюз се пробват да намерят други способи ", добави тя.

В отговор Шолц, който повтори апела си към Путин да спре войната в Украйна и да изтегли съветските войски, акцентира, че Берлин се стреми да понижи зависимостта си от съветски нефт и природен газ.

Шведското държавно управление разгласи през днешния ден, че ще усили разноските си за защита за тази година с към 3 милиарда шведски крони (318,7 милиона долара), като пробва да форсира превъоръжаването си на фона на съветското настъпление в Украйна.

Това " ще значи, че можем да подсилим военния си потенциал на остров Готланд, да увеличим броя на чиновниците в армията, да увеличим запасите от гориво и боеприпаси”, както и да продължим закупуването на техника и транспортни средства, съобщи министърът на защитата Петер Хултквист, представен от шведската телевизия.

Миналата седмица държавното управление съобщи, че ще усили военния бюджет до 2 на 100 от Брутният вътрешен продукт допустимо най-скоро и разисква с опозиционни партии способи за ускорение на този развой.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР