За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите

...
За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права през изминалата година

За предходната година има над 200 хиляди нарушавания на трудовите права в България, заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от предходната година е криминализирано, уточни още той.

Димитров обърна внимание на казуса с работещите небогати у нас.

" Когато над 750 хиляди българи живеят в изискванията на работеща беднотия, т.е работят, само че не могат да изкарат задоволително пари, с цел да хранят фамилиите си – получават чисто под 1000 лв., явно е,че има още доста какво да се свърши ".

През последните няколко години успяхме да компенсираме най-малко галопираща инфлация с растежа на приходите, сподели синдикалният водач.

Пламен Димитров подсети, че от месец март има интернационално призната заплата, нужна за прехрана и България също би трябвало да се преценява с това.

" Освен методологията по какъв начин да се дефинира минималната заплата, тя би трябвало да се мери годишно към тази заплата за прехрана ".

Има проблем с обезпечаването на задоволително работна мощ в България, регистрира още синдикалният водач пред БНР.

" През последните десетина години сред 200 000 и 250 000 работни места остават трайно незаети.

За нас решението на казуса не е в това да внесем десетки хиляди души от Непал, Индия и така нататък Това са хора с друга просвета и привички. Това няма да донесе нито резистентност на пазара на труда, нито ще реши демографската рецесия в България.

Ние предлагахме стратегия за заселване на 100 хиляди българи от Украйна и Молдова. Трудно е да се каже за какво нямаме дейна държавна политика в тази посока ".

Първи май, с изключение на Ден на труда, е и празник на КНСБ. Синдикатът провежда открити приемни, където жителите могат да потърсят подпомагане или препоръки от специалисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР