Германският канцлер Олаф Шолц призова в понеделник за разширяване на

...
Германският канцлер Олаф Шолц призова в понеделник за разширяване на
Коментари Харесай

Шолц настоява за по-бързо разширяване на ЕС

Германският канцлер Олаф Шолц прикани в понеделник за разширение на Европейския съюз, за ​​да включи и Украйна, Молдова и Грузия, и сподели, че постепенният преход към мажоритарно гласоподаване е стъпка към разширението на блока, съобщи Ройтерс.

Изправен пред нахлуването на Русия в Украйна, Шолц прикани 27-те членки на Европейски Съюз да „ сплотят редиците си, да разрешат остарели спорове и да намерят нови решения “ и сподели, че Германия ще продължи да поддържа Киев „ колкото е належащо “.

В тирада, озаглавена " Европа е нашето бъдеще ", той сподели, че " би трябвало въздействието на нашата обединена Европа да бъде доста по-силно... Европа е нашето бъдеще. И това бъдеще е в нашите ръце. "

Шолц акцентира уговорката на Германия към разширението на Европейски Съюз, наблягайки, че страните от Западните Балкани, Украйна, Молдова и вероятно и Грузия би трябвало да се причислят към блока.

Въпреки това " в този уголемен Съюз разликите сред страните членки ще нарастват във връзка с политически ползи, икономическо въздействие и системи за обществена сигурност ", сподели той.

„ Когато през днешния ден се изисква единогласие, рискът обособена страна да употребява правото си на несъгласие и да попречи на всички останали да продължат напред се усилва с всяка последваща държава-членка “, добави Шолц.

„ Затова предложих еволюционен преход към гласоподаване с болшинство в общата външна политика, само че също и в други области, като данъчната политика – знаейки доста добре, че това също би имало последствия за Германия “, сподели той.

Германия ще изпрати оръжие на Киев през идващите седмици, добави Шолц в речта си пред Карловия университет.

Освен изпращането на усъвършенствана противовъздушна защита, радарни системи или дронове, Германия може да поеме специфична отговорност във връзка с построяването на артилерийски и противовъздушен потенциал на Украйна, сподели Шолц.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР