Германският износ неочаквано е нараснал през април, подкрепен от доставките

...
Германският износ неочаквано е нараснал през април, подкрепен от доставките
Коментари Харесай

Ръст на германския износ обори прогнозите, но бъдещето остава несигурно

Германският експорт ненадейно е повишен през април, подсилен от доставките за Китай след повторното отваряне на страната след пандемията, само че анализаторите предизвестяват, че този подтик може да е временен, оповестява Reuters.

Федералната статистическа работа показва, че немският експорт се е нараснал с 1,2% по отношение на предходния месец, до момента в който анкета измежду икономисти на осведомителната организация предвижда спад от 2,5% на месечна база.

Увеличението през април следва ревизирания спад на износа с 6,0% през предходния месец. " То не е задоволително, с цел да компенсира внезапния спад от предходния месец ", разяснява Александър Крюгер, основен икономист в банка Hauck Aufhaeuser Lampe.

Германският експорт за Китай се е нараснал с 10,1%, този за Съединени американски щати - с 4,7%, а износът за Европейския съюз е повишен с 4,5%, оповестяват от федералната работа.

" Това е мощен старт на второто тримесечие за чистия експорт, само че се съмняваме, че той ще бъде задоволителен, с цел да даде подтик на растежа на Брутният вътрешен продукт ", разяснява основният икономист на Pantheon Macroeconomics за еврозоната Клаус Вистесен. " Повишението на чистия експорт, което подкрепя растежа на Брутният вътрешен продукт през четвъртото и първото тримесечие, в този момент отслабва. "

Вносът се е намалил с 1,7% по отношение на март при упования на анализаторите за спад от 1,0%. Външнотърговското салдо демонстрира остатък от 18,4 милиарда евро през април, спрямо 14,9 милиарда евро през предходния месец.

Несигурни вероятности

Въпреки нарастването на износа през април вероятностите остават несигурни.

" Временният подтик на износа за Китай ще отшуми с времето ", изяснява пред Reuters Карстен Бржески, началник на световния макроцентър в ING, и прибавя, че износът за Китай ще пострада и от геополитическите промени.

Германия е изнесла артикули на стойност 8,5 милиарда евро за Китай и за 13,1 милиарда евро към Съединени американски щати, като това е главният експортен сътрудник на най-голямата стопанска система в еврозоната.

" Икономиката на Съединени американски щати се забавя и това ще се отрази на нашия експорт ", предизвестява и Холгер Шмидинг, основен икономист в Berenberg.

И това се удостоверява от изследване на Ifo, съгласно което настроенията измежду немските експортьори са се намалили през май до най-ниското си равнище от ноември 2022 година насам.

" На немската експортна стопанска система ѝ липсва инерция ", безапелационен е Клаус Волрабе, началник на изследванията в Ifo.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР