Германските лидери изразиха загриженост в петък, че политическият дебат в

...
Германските лидери изразиха загриженост в петък, че политическият дебат в
Коментари Харесай

Блокада на ферибот с германски министър предизвиква опасения за радикализация

Германските водачи показаха угриженост в петък, че политическият спор в страната се радикализира до рисково равнище, откакто навалица от протестиращи фермери попречи на вицеканцлера да напусне ферибот и се опита да щурмува кораба,  предава " Ройтерс ".

Блокадата в четвъртък от към 250-300 протестиращи беше провокирана от проекти за последователно унищожаване на селскостопанските дотации , които държавното управление разгласи в опит да оправи финансите си, откакто правосъдно решение през ноември хвърли проектите му за разноски в безпорядък.

" Това, което ме тревожи, е, че настроението в тази страна се нажежава толкоз доста " , сподели вицеканцлерът и министър на стопанската система Роберт Хабек, откакто фериботът, с който се връщаше от почивка на остров в Северна Германия, беше заставен да се обърне.

" Като министър имам отбраната на полицията . Много, доста други би трябвало сами да отблъскват офанзивите и не могат да споделят своята неустановеност ", добави той в изказване.

Полицията сподели, че няма арести и митингът е бил значително кротичък , като се изключи случаите, когато чиновниците трябвало да употребяват пикантен спрей, с цел да спрат към 25-30 стачкуващи да нахлуят в кораба.

Нагорещеното въодушевление е изключително обезпокоително заради изборите тази година в три източни провинции, съгласно държавни източници, където крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD) се възползва от последствията от бюджетната рецесия.

" Мога да си показва, че има няколко обособени политически сили, които разчитат на ескалация ", сподели държавният представител Щефен Хебестрейт на конференция в петък.

Съпредседателят на партията AfD Алис Уайдел написа в обществената платформа X, че блокадата демонстрира, че жителите към този момент не взимат Хабек на съществено . " И вместо да търси разговор, той избира да избяга с ферибот ", добави тя.

Хебестрайт също омаловажи известията за отправени обиди към канцлера Олаф Шолц по време на  на източната провинция Саксония-Анхалт предходния ден, като сподели, че това е била дребна група хора отвън града , които са желали да раздвижат нещата и не можеше да се съпостави с случая с ферибота на Хабек.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер сподели, че блокадата припомня за гибелта на Валтер Любке, проимиграционен политик, който беше погубен от десен екстремист през 2019 година

" Никога не би трябвало да забравяме до каква степен може да докара политическата експанзия ", сподели Фейзер пред Funke Media Group в петък.

Инцидентът стана преди погребението в петък на някогашния финансов министър Волфганг Шойбле, който оцеля след атентат през 1990 година

Асоциацията на немските фермери се дистанцира от блокадата , само че съобщи, че се придържа към проектите си за още демонстрации идната седмица в блян за опазване на дотациите.

Въпреки че няма съответна опасност, десните екстремисти и антидържавни артисти евентуално ще употребяват действието, за да подхранват собствените си ползи, сподели представител на вътрешното министерство.

Хор от немски водачи се причисли към Шолц в осъждането на блокадата, като министърът на земеделието Джем Йоздемир, също член на Зелените на Хабек, сподели, че стачкуващите не се интересуват от казуса, а единствено имат " мокри сънища за прелом ".

Йоздемир сподели, че държавното управление ще продължи с намаляването на дотациите макар митингите . В четвъртък държавното управление понижи проектите за съкращенията, само че фермерите споделят, че това не е задоволително надалеч.
 Безработицата в Германия бележи лек растеж през декември
Безработицата в Германия бележи лек растеж през декември

Процентът на безработните остава един от най-ниските от обединяването на Германия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР