Германските избори в неделя лишиха Ангела Меркел от десетки депутати

...
Германските избори в неделя лишиха Ангела Меркел от десетки депутати
Коментари Харесай

Победителят от изборите в Германия е Жан-Клод Юнкер

Германските избори в неделя лишиха Ангела Меркел от десетки депутати в Бундестага и от най-големия й съдружен сътрудник – социалдемократите на Мартин Шулц, които оповестиха, че излизат в съпротива.

Това слага Меркел пред сложна обстановка, в която ще би трябвало да сглобява коалиция от партии, които не се понасят взаимно (Свободните демократи и Зелените) и за пръв пъти ще има мощна съпротива и от ляво и от дясно в Бундестага, в лицето на Социалдемократите и "Алтернатива за Германия " - вижте във видеото първите диалози на водачите на ХДС/ХСС след изборите.

Няма подозрение, че въпреки и рекордьор по мандати, канцлерката е с осезеамо отслабени позиции.

Меркел завоюва, огромен губещ и изненада. Очертава се коалиция "Ямайка "

Протести заляха Германия след изборите

Междувременно в прилежаща Франция няма и помен от „ Макронманията”. Новият френски президент претърпя най-бързото рухване на рейтинг в историята на институцията, като в първите му 100 дни известността му се срина от 62% на 40%. Той означи и неуспех на изборите за нови сенатори на 24 септември, като получи едвам към 8% от местата. Еуфорията към него е затихнала, болшинството му за стопански промени и конституционни промени става нерешително, а опозицията е обединена против него и подготвена за протестни дейности.

Само преди няколко месеца, непълен избирателен крах претърпя и Тереза Мей във Англия, която загуби болшинството си в Народното събрание, наложи се да влезе в коалиция с ирландските юнионисти, а премиерският й стол е обект на непрекъснати спекулации, тъй като съвсем никой не има вяра, че тя ще може да приключи мандата.

Може ли Джейкъб Рийс-Мог да стане министър председател на Англия

В настаналата блъсканица, в която трите най-големи страни понастоящем в Европейски Съюз са с разтърсено и отслабено водачество, един човек може да завоюва от всичко това и той се споделя Жан-Клод Юнкер.

По предписание, в отворилият се политически вакуум, в който ръководещите не се употребяват с прекомерно огромно доверие и еуфория в националните страни, идва опция за наднационалните водачи да запълнят нишите. По-добър миг не би могъл да се отвори за извънредно нехаризматичния ръководител на Европейска комисия, който живя години наред в сянката на Меркел и Оланд.

Шансът на Юнкер е не просто късмет за него, а късмет за Съюза като план. Сега е моментът Европейски Съюз да надскочи дребните пререкания сред Франция и Германия по отношение на бюджета на еврозоната и стабилизационните механизми, които са или нерелевантни или неразбираеми за множеството хора, и да се захване с онази част от европейската политика, която хората усещат, че липсва – а точно външната политика и сигурността. Без стъпки в посока на европейски решение за защита на границите и консолидиране на европейска външнополитическа позиция, планът Европейски Съюз няма да може да оцелее.

Сблъсъкът с мигрантската рецесия стресна европейците и им сподели лицето на „ другия”, което им оказа помощ да разпознават по-лесно облика на „ своите”. Зараждащата се европейска еднаквост и европейски национализъм би трябвало да бъдат институционално подкрепени и надстроени допустимо най-скоро. Това ще укрепи престижа на Европейски Съюз измежду всеобщия гласоподавател и ще интегрира евроскептичните партии в европейския консенсус.

Междувременно пред Европа стоят стратегически външнополитически въпроси.

Проектът "Северен поток ", който ще свърже енергийно Русия и Германия има потребност от оценка на наднационално ниво, защото Берлин е явно воден от личния си интерес, само че това не е интереса на страните от Източна Европа.

Друг образец е референдумът в Иракски Кюрдистан, който може да отвори опция за Европа за поддържа кюрдска страна в Близкия изток, да разшири въздействието си там и да укрепи секуларната прозападна ос сред Кюрдистан и Израел. Очевидно е, че Европейски Съюз би трябвало повече да се ангажира с управлението на процесите в Близкия Изток в името на личната си сигурност.

Ердоган за референдума в Ирак: Предателство по отношение на Турция

За осъществяването на всички тези задания Юнкер и Комисията ще имат потребност от храброст и от минаване с няколко хрумвания по-вдясно от всеки път. Това не е непостижимо обаче, изключително поради отличните условия, които им дават събитията в националните страни. И в случай че Юнкер изпусне тази опция за водачество на Европейски Съюз, следствията ще тежат само на неговата съвест.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР