Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана снощи от Европейския

...
Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана снощи от Европейския
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Благодаря ви за доверието

Германката Урсула фон дер Лайен беше определена нощес от Европейския парламент за ръководител на Европейската комисия. Тя ще наследи на поста Жан-Клод Юнкер, а новата Еврокомисия под нейно управление ще проработи от 1 ноември. За Урсула фон дер Лайен гласоподаваха 383-ма евродепутати, като минималният брой гласове, който и беше нужен, беше 374. Срещу нея гласоподаваха 327 евродепутати.

Кореспондентът ни Десислава Апостолова наблюдава избора на новия ръководител на Еврокомисията.

С нежно болшинство от 9 гласа допълнително Урсула фон дер Лайен стана първата жена ръководител на Европейската комисията. В първите си думи пред евродепутатите тя им благодари за честа и доверието и прикани да работят дружно за мощна и обединена Европа. По-късно на брифинг 61-годишната германка сподели, че тя е родена европейка.
Урсула декор Дер Лайен - ръководител на Европейската комисия: Благодаря ви за доверието ви в мен, то е доверие в Европа, доверие в обединена и мощна Европа от изток на запад и от юг на север. Вашето доверие в Европа,която е подготвена да се бори за бъдещето, вместо да се борим един против различен. Винаги съм желала да работя за Европа и в Европейския съюз и мисля, че съумях да печеля доверието в Съвета и болшинството тук в Парламента, тъй като през последните 15 години като министър в Германия, постоянно съм работила в Европа, тъй като това е моята пристрастеност. Така че за мен възприятието е, че се връщам вкъщи.
Пътят на Урсула фон дер Лайен до Еврокомисията не беше елементарен. Европейските водачи отхвърлиха водещите претенденти на партиите и вместо тях показаха свои претенденти, които обаче не бяха посрещнати добре от Европарламента. Последните две седмици фон дер Лайен прекара в опит да убеди евродепутатите от разнообразни политически сили, че тя въпреки всичко е подобаващият претендент за поста.

Първата стъпка на германката е да изпрати писма до европейските водачи с покана да предлагат своите еврокомисари. Новите комисари би трябвало да бъдат изслушани от Народното събрание сред 30 септември и 8 октомври, а новата комисия ще бъде гласувана в края на октомври. Фон дер Лайен желае тя да се състои на половина от дами.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР