Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин, може бързо да убие

...
Генетично подобрена гъба, произвеждаща паяков токсин, може бързо да убие
Коментари Харесай

ГМО гъба трепе комари

Генетично усъвършенствана гъба, произвеждаща паяков токсин, може бързо да убие голям брой комари, разпространяващи малария, демонстрира изследване, съобщи БГНЕС. Експериментът, извършен в Буркина Фасо, демонстрира, че популацията на маларийни комари е намаляла с 99% в границите на 45 дни след контакт с гъбичката.

Изследователите настояват, че тяхната цел не е да отстранен насекомите, а да спрат разпространяването на маларията, заяви Би Би Си. Болестта, която се популяризира, когато женските комари пият кръв, убива повече от 400 000 души годишно. В международен мащаб всяка година има към 219 милиона случая на малария.

Провеждайки изследването, откривателите от Университета в Мериленд в Съединени американски щати и от изследователския институт IRSS в Буркина Фасо в началото разпознали гъбичка, наречена Metarhizium pingshaense, която естествено заразява комарите Anopheles, разпространяващи малария. Следващият стадий бил гъбата да се модифицира, като генетичният ѝ код се промени по този начин, че да докара до производството на токсин, сходен на отделяния от някои паяци, до момента в който убиват инсекти.

„ Те са доста податливи, можете елементарно да ги модифицирате генетично. Един паяк употребява своите зъби, с цел да пробие кожата на насекомите и да инжектира токсините, ние сменихме зъбите на паяка с гъбите “, споделя проф. Реймънд Легер от Университета на Мериленд.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР