Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опасява, че вероятността

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опасява, че вероятността
Коментари Харесай

ООН: Светът съзнателно върви към по-широка война

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се притеснява, че вероятността от по-нататъшна ескалация на спора Русия-Украйна значи, че светът се насочва към " по-широка война " , оповестява " Франс прес ".

Той изложи своите цели за годината в мрачна тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации, като се концентрира върху съветската инвазия, климатичната рецесия и крайната беднотия.

" Започнахме 2023 година, взирайки се в сливането на провокации, разнообразни от всички други в живота ни ", съобщи Гутериш пред дипломати в Ню Йорк.

Той напомни, че предишния месец водещи учени и специалисти по сигурността са преместили единствено на 90 секунди до среднощ - по-близо от всеки път до унищожаването на човечеството.

Генералният секретар приема това като сигнален знак.
 Сорос вещае Трета международна война и завършек на цивилизацията
Сорос вещае Трета международна война и завършек на цивилизацията

Единственият метод за опазване на човечеството - допустимо най-бърза победа над Путин

" Трябва да се събудим и да се захванем за работа ", настоя той, до момента в който четеше лист със незабавни въпроси за 2023 година

На първо място в него беше войната на Русия в Украйна, която наближава първа годишнина.

" Перспективите за мир не престават да понижават. Шансовете за по-нататъшна ескалация и кръвопролития нарастват " , предизвести Гутериш.

" Боя се, че светът не се насочва неумишлено към по-широка война. Страхувам се, че го прави с необятно отворени очи ".

Гутериш загатна и други закани за мира, от израелско-палестинския спор до Афганистан, Мианмар, Сахел и Хаити.

Ако всяка страна извърши отговорностите си по Хартата на Организация на обединените нации, правото на мир ще бъде обезпечено, акцентира той.
 The New Yorker: Ами в случай че към този момент водим Трета международна война с Русия?
The New Yorker: Ами в случай че към този момент водим Трета международна война с Русия?

Почти най-лошият сюжет е нуклеарен конфликт сред намусен съветски деспот и НАТО

Той добави, че е " време да трансформираме метода си към мира, като още веднъж се ангажираме с Хартата - поставяйки човешките права и достолепие преди всичко , с предварителната защита в основата ".

В по-широк проект Гутериш осъди неналичието на " стратегическа визия " и " пристрастието " на лицата, вземащи политически и бизнес решения, в кратковременен проект.

" Следващото допитване. Следващата тактическа политическа маневра за задържане на властта. Но също и идващият бизнес цикъл - или даже цената на акциите на идващия ден. Подобно  краткосрочно мислене е освен надълбоко безконтролно - то е аморално ", безапелационен бе той.

Подчертавайки нуждата да се работи с мисъл за бъдещите генерации, генералният секретар повтори апела си за " радикална промяна " на световните финанси.

Нещо не е наред с нашата икономическа и финансова система , счита Гутериш, който я упрекна за увеличението на бедността и глада, възходящата бездна сред богати и небогати и дълговата тежест на разрастващите се страни.

" Без фундаментални промени най-богатите страни и лица ще продължат да натрупат благосъстояние, оставяйки единствено трохи за общностите и страните от Глобалния юг ", предизвести Гутериш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР