Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че ерата на

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че ерата на
Коментари Харесай

Гутериш предупреди, че е настъпила “ерата на глобалното кипене“

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че ерата на световното стопляне е завършила и " е пристигнала ерата на световното шупване ", съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс. Агенцията означи, че Гутериш е направил това изявление, откакто учени оповестиха този юли за най-горещия месец в света в историята.

" Климатичните промени са тук. Ужасяващо! И това е единствено началото ", съобщи шефът на Организация на обединените нации пред медиите. " Все още е допустимо да ограничим световното повишаване на температурите с 1,5 градуса по Целзий и по този начин да избегнем най-лошите промени на климата. Но това може да стане единствено с фрапантни и незабавни дейности по връзки на климата ", сподели той.

В същото време Гутериш настоя персонално през днешния ден тези, които са задържали президента на Нигер Мохамед Базум, да го освободят " неотложно и абсолютно ", оповестиха международните организации.

" Престанете да възпрепятствате демократичното ръководство на страната и зачитайте върховенството на закона ", насочи посланието си пред кореспонденти Гутериш, представен от Ройтерс.

По информация на Асошиейтед прес през днешния ден Гутериш е предизвестил, че " шепа дарения за някои страни " няма да трансформират към положително трагичния резултат на края на договорката, позволяваща безвредния експорт на украинско зърно през Черно море. АП напомня, че президентът на Русия Владимир Путин даде обещание, че свободното за безмитна търговия съветско зърно " ще размени украинското зърно ".

Ройтерс показва, че цените на пшеницата в международен мащаб са се повишили с 10 % в последните 10 дни, откогато Русия излезе от черноморската зърнена договорка (на 17 юли - бел. ред.), подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година. След отдръпването си от съглашението Москва стартира да обстрелва украински пристанища и инфраструктурни обекти, употребявани при износа на зърно, на Черно море и на река Дунав.

" Ясно е, че когато изтеглиш от пазара милиони и милиони тонове зърно, това ще докара до повишение на цените ", сподели Гутериш.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР