Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в четвъртък, че
Коментари Харесай

Алиансът ще "намери начини" да помогне на Финландия и Швеция: Шефът на НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи в четвъртък, че в случай че Финландия и Швеция подадат молба за присъединение към алианса , той ще може да " откри способи " да помогне на двете страни през преходния интервал, преди те да станат публични членове, съобщи CNN.

На въпрос на конференция за това какви гаранции и помощ би могъл да даде Алиансът на страните преди формалното им присъединение, Столтенберг отговори: " Реалността е, че Финландия и Швеция към този момент са покрай НАТО и работим дружно, действаме дружно, организираме учения дружно. "

" И незабавно щом вземем решение да ги поканим, това ще изпрати мощно политическо обръщение, че сигурността на Финландия и Швеция е от голяма важност за всички съдружници от НАТО ", добави Столтенберг.

 

" Сигурен съм също по този начин, че ще успеем да намерим съглашения за този промеждутъчен интервал сред Финландия и Швеция [прилагане] и до завършването на формалната ратификация във всички 30 Народното събрание.

 

 

" Убеден съм, че има способи да се преодолее този промеждутъчен интервал по метод, който да е задоволително добър и потребен както за Финландия, по този начин и за Швеция. "

Въпреки че до момента не са се присъединявали към НАТО, Финландия и Швеция се доближават от ден на ден към присъединение към ръководения от Съединени американски щати боен съюз.

Русия и преди е предупреждавала, че сходни стъпки могат да доведат до по-агресивна позиция във връзка с хиперзвуковите и нуклеарните ѝ оръжия.

По време на визитата си в Европейския парламент в Брюксел дружно с ръководителя Роберта Мецола Столтенберг акцентира, че в случай че Финландия и Швеция решат да аплайват за участие в НАТО, процесът на присъединение " ще протече бързо ".

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР