Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че ще

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Русия, че ще
Коментари Харесай

НАТО: Русия ще плати тежко, ако нападне Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести Русия, че ще заплати доста тежко, в случай че нападне Украйна. Той въпреки всичко изрази вяра, че ще се стигне до дипломатическо решение на проблемите, съобщи AFP.

През последните седмици Русия струпа десетки хиляди свои бойци и военна техника покрай границата с Украйна. Американското разузнаване предизвести, че съветската войска може да нахлуе в Украйна. Тази седмица започнаха серия от срещи сред Москва и Запада, с цел да се избегне нов въоръжен спор. НАТО обаче не изключва сходна опция.

„ Ние работим интензивно за кротичък политически път и сме подготвени да продължим да работим с Русия, с цел да се опитаме да намерим спокойно решение. В същото време би трябвало да сме готови, че Русия още веднъж избира да употребява въоръжена мощ, избира борба вместо сътрудничество”, съобщи Йенс Столтенберг. „ Ние също по този начин би трябвало да изпратим доста ясно обръщение към Русия, че сме обединени и че ще има съществени последици – стопански и политически – за Русия, в случай че още веднъж употребява военна мощ против Украйна “, уточни още той.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предизвести Русия, че има риск от борба. Това предизвестие бе отправено малко преди началото на договарянията в Женева, отдадени на обстановката в Украйна и на сигурността в Европа. „ Има път на разговора и на дипломацията в опит да бъдат позволени тези различия и да се избегне борба ", съобщи Блинкън пред Си Ен Ен. „ Другият път е този на борбата и на огромните последици за Русия, в случай че тя възобнови експанзията си против Украйна ", добави той и сподели, че в този момент Западът е на прага на това да види по кой път е подготвен да поеме съветският президент Владимир Путин. Блинкън съобщи още, че не чака пробив на диалозите сред Съединени американски щати и Русия, само че изрази вяра, че ще има сфери, в които двете страни могат да реализират единодушие.

На този декор стана ясно, че в България царува тотално безхаберие по тази тематика. Министърът на защитата Стефан Янев съобщи, че Министерски съвет няма позиция за спора в Украйна. На въпрос каква е формалната позиция на Министерството на защитата като детайл от общата политика на Министерски съвет, по отношение на непосредствените опасности за България, произлизащи от нападателните дейности на Русия в района, Стефан Янев дава отговор следното: „ Следва да подчертая, че все още не съществува национална позиция, призната от Министерски съвет, защото все още разновидностите за отговор на НАТО по възходящото напрежение по границите Украйна с Русия се разискват на военно-техническо равнище. Евентуално дефинитивно съюзно решение ще изисква публична позиция, която ще бъде съобразена с резултатите от този развой ", съобщи БГНЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР