Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от укрепване

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от укрепване
Коментари Харесай

НАТО поиска укрепване на евроатлантическото единство срещу агресията на Москва

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг акцентира нуждата от подсилване на трансатлантическото единение като основно изискване за сполучливо превъзмогване на актуалните закани и провокации. На първо място той слага заканите, идващи от възходящата настъпателност на Русия.

Днес Столтенберг приказва в Лисабон пред Парламентарната асамблея на НАТО.

" Де факто трансатлантическото единение през днешния ден е по-необходимо от когато и да било след Студената война. Защото стоящите през нас провокации са надалеч по-големи, в сравнение с която и да е страна или континент може да преодолее със лични сили. Русия носи отговорност за нападателни дейности против срещу прилежащи страни, за масирано скупчване на военни сили от Баренцово море до Средиземноморието. Опитва да се намесва в нашите демокрации. " - съобщи генералният секретар на Алианса в словото си, чийто цялостен текст е оповестен на уеб страницата на НАТО.

Той дефинира като предизвикателство и позицията на Китай, който " напористо употребява силата си, с цел да упражнява насила върху други страни и да управлява личния си народ ". По думите му, Китай заема позиции все по-близо до Алианса - в Африка, в Арктика и в киберпространството. Столтенберг отбелязва и китайските вложения в 5G мрежи, пристанища и летища, сериозна инфраструктура в страните от НАТО.

" Появяват се и други закани. Включително хакерски атаки, разрушителни технологии, разпространяване на нуклеарни оръжия и промени в климата. Бруталният тероризъм продължава да съществува като действителна опасност. Включително хакерски атаки, разрушителни технологии, нуклеарно разпространяване и изменение на климата. Бруталният тероризъм продължава да съществува като действителна опасност. " - отбелязва генералният секретар на НАТО.

По думите му, от всичко това следва нуждата от подсилване на Алианса.

" Така че би трябвало да укрепим НАТО. Точно това взеха решение нашите водачи на срещата на върха през юни. Те се договориха НАТО 2030 година - амбициозна стратегия за нашата бъдеща сигурност. Това включва повишение на националната резистентност, да създадем нашите общества, инфраструктура и вериги за доставки по-малко уязвими за офанзиви. Да укрепим нашата киберзащита. Да влагаме в най-новите технологии и да противодействаме на резултата от климатичните промени върху нашата сигурност. " - акцентира Столтенберг.

" Заедно ще продължим да се оправяме с неустойчивостта, да се борим с тероризма и да пазиме интернационалния ред, учреден на правила - посредством усилване на образованието и подобряването на потенциала на сътрудниците. Също и посредством задълбочаване на връзките ни с други страни, интернационалните организации, с частния бранш и университетските институции. " - сподели още генералният секретар на НАТО.

Той отдели особено място на връзките с Европейски Съюз.

" Един сътрудник е от изключително значение за нашия Алианс и ние си сътрудничим все по-тясно с Европейския съюз. Радвам се, че работя с президента Урсула фон дер Лайен и президента Шарл Мишел по ново взаимно изказване - за по-нататъшно подсилване на връзките НАТО-ЕС, което ще бъде готово преди края на годината. Силно поздравявам възходящите старания на Европейски Съюз в региона на защитата. " - посочи Столтенберг.

" Но тези старания не трябва да са ориентирани към повтаряне на функционалностите на НАТО. Ресурсите на съдружниците са лимитирани, те имат единствено една войска и силите би трябвало да се употребяват по най-хубавия метод. " - аргументира се Йенс Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР