Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че след

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда, че след
Коментари Харесай

Отношенията в НАТО ще се подобрят при Байдън

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази вяра, че след избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати трансатлантическите връзки сред съдружниците в Алианса ще се подобрят. Столтенберг сподели това преди видеоконференцията на министрите на външните работи на Пакта на следващия ден и вдругиден, съобщи БНР.

" Новоизбраният президент Джо Байдън е мощен покровител на НАТО, а и познава организацията добре ", акцентира Столтенберг. Той добави, че положителните трансатлантически връзки са значими както за Европа, по този начин и за Съединените щати, изключително с преместването на световния баланс на силите с надигането на Китай:

„ Понякога, когато вървя в Съединените щати, слушам, че хората са загрижени от размерите на китайската стопанска система, бюджета им за защита, напредъка в другите технологии. Моето обръщение е, че тогава е още по-важно да запазят приятелите и съдружниците си по-близо в границите на НАТО “. Столтенберг сподели още, че заради усилването на съветското военно наличие в Крим, Пактът обмисля в допълнение укрепване на своето в Черноморския район.

Утре и вдругиден външните министри ще разискват и понижаване на военното наличие в Афганистан. Столтенберг съобщи, че е разговарял по въпроса с Байдън и добави, че Пактът е изправен пред алтернатива и в случай че остане, и в случай че напусне територията. В първия случай това ще значи, че военният ангажимент на Алианса продължава, а отдръпването ще сложи на риск постигнатото до този миг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР