Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков защити журналистите в телевизията

...
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков защити журналистите в телевизията
Коментари Харесай

Кошлуков спря партийните секретари, защити журналистите в БНТ

Генералният шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков отбрани публицистите в малкия екран от опитите на партийни секретари да постановат цензура.

" Ние не сме нито на разпит, нито на приятелски съд. Това с националните съдилища го приключихме още преди 30 години. Имате неточност. Ясно ми е, че изпълнявате партийна заръка. Един път ви разреших да се подигравате по време на чуване, само че повторно няма да стане.

Няма да разреша партиен напън върху малкия екран! Ние не сме уеб страницата на " Дарик ". Няма да можете да сваляте и качвате материали в уеб страницата на Българска национална телевизия. Няма да се месите в свободата на словото, тъй като тя е извоювана от хора като мен ", сподели Емил Кошлуков по време на съвещанието, на което Съвет за електронни медии трябваше да изслуша доклада му за работата на малкия екран в последната половин година.

" Ходехме по площадите и лежахме в пандизите се борихме за това да могат публицистите да приказват свободно, а не да дойдат партийните секретари и да кажат - Този не го пускай и Този за какво не го пита това. ”, напомни Кошлуков.

Вие ще пишете въпроси на нашите публицисти и ще им казвате кого да канят ли?, попита той Пролет Велкова (избрана по предложение на „ Демократична България “), която му насочи нападки, свързани с неговия морал и достолепие и го прикани да се отдръпна от поста.

Шефът на Българска национална телевизия опонира на Велкова, обяснявайки че тя няма право да прави персонални нападки и квалификации, както и че времето на партийните секретари в малкия екран от дълго време е минало.

И до момента в който останалите членове на Съвет за електронни медии имаха по-скоро кардинални въпроси по доклада на водещите (въпреки че на Симона Велева трябваше да й се изясни разликата сред непознати и външни продукции), само Велкова си разреши да наруши положителния звук.

" Кого обиждате? Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева, Поли Златарева, Жоро Любенов? Знаете ли за какви имена говорите? За митове в публицистиката! На тях ли казвате, че се унижават и не вършат публицистика? Аз съм шеф на Българска национална телевизия и постоянно ще защитя моите сътрудници от безсмислени партийни нападки! Докато съм шеф няма да разреша да  обиждате сътрудниците ми ", посече я Кошлуков.

В същото време пораждат редица въпроси: Има ли моралното право Пролет Велкова да дава оценки и да желае оставката на който и да било, откакто самата тя не е напуснала управителния орган на Фондация „ Дарик “? Формално законът разрешава тя да остане там, само че с това има честен проблем, тъй като членът на Съвет за електронни медии Велкова в някакъв миг би трябвало да взима решения за „ Дарик “, в чиято фондация е част.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР