Газпром е информирал, че ще спре доставките по газопровода Ямал-Европа

...
Газпром е информирал, че ще спре доставките по газопровода Ямал-Европа
Коментари Харесай

И газът за Полша по Ямал - Европа спря

„ Газпром ” е уведомил, че ще спре доставките по газопровода „ Ямал-Европа ” в сряда
Русия е спряла доставките на газ за Полша по контракта с Ямал, написа полският Onet.pl.  „ Газпром ” е уведомил Полската петролна и газова промишленост (PGNiG), че ще спре доставките по газопровода „ Ямал-Европа ” в сряда от 08.00 часа централно европейско време (09.00 българско време), се споделя в изказване на PGNiG, оповестено довечера, съобщи Ройтерс.

По-рано през днешния ден Полша отхвърли да заплаща съветския газ в рубли и разгласи, че е подготвена - ако Русия спре доставките. Първоначално информацията е била за доста понижаване на размера на газ, а по-късно станало ясно, че кранът е спрян изцяло.

Потвърждението е пристигнало по две линии – от държавните среди и от страна на Полската нефтодобивна и газова промишленост PGNiG.

В края на март президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че е подписал указ, разпореждащ от 1 април на задграничните контрагенти на Газпром от т. н. вражески страни да заплащат за природния газ в рубли и заплаши в противоположен случай със „ завъртане на кранчето “. Повечето страни в Европейски Съюз, включително Полша и Германия, не се съгласиха с ултиматума.

Миналата седмица изтече срокът за споразумяване на заплащанията за газ в съветска валута.

В съществуващия контракт се споделя, че полската страна има право да желае обезщетение за вреди при нарушение на контракта.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москва, съобщи, че полските газови складове са запълните на 75%. Тя означи, че няма да има понижаване на доставките на природен газ за полските консуматори и че все още няма да бъде изтеглян газ от наличните запаси, оповестява Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР