Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможността

...
Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможността
Коментари Харесай

Кремъл: Столтенберг нагнетява напрежението с думите си за ядрените оръжия

" Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за опцията за въвеждане на нуклеарни оръжия в бойна подготвеност не се вписват в подтекста на декларацията от срещата на върха в Швейцария. Той в действителност нагнетява напрежението ". Това съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от РИА Новости и " Фокус ".

" Казаното от Столтенберг (за опцията за въвеждане на нуклеарните оръжия на НАТО в бойна готовност) явно не се вписва в подтекста на същата декларация, която беше призната предходния ден и която не беше подписана от всички. Ако не се неистина, в нея също се показва, че сходна реторика е неприемлива ", добави Песков пред кореспонденти.

Говорителят на Кремъл акцентира, че когато съветският президент Владимир Путин приказва за нуклеарните оръжия - " той дава отговор на нечии въпроси, не приказва за това по лична самодейност и е деликатен по въпроса ".

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че членовете на алианса договарят за разполагане на повече нуклеарни оръжия " пред лицето на възходящите закани от Русия и Китай "

Говорителят на Кремъл съобщи, че конференцията за Украйна, проведена от Швейцария, е дала незначителни резултати и е посочила безсмислието на диалозите без присъединяване на Русия, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред публицисти, че резултатите от срещата са " близки до нулата ". Русия остава отворена за разговор с всички страни, които имат намерение да го водят, и ще продължи да предава позицията си на тях, сподели Песков.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Русия е склонна да постави завършек на войната, само че сложи условия на Украйна - отвод от упоритостите си в НАТО и евакуиране на войските от четири района, за които претендира Москва - които Киев отхвърли като равносилни на капитулация, отбелязва Ройтерс.

На срещата на върха през уикенда в Швейцария западните сили и техните съдружници осъдиха нахлуването на Русия в Украйна, само че не съумяха да убедят огромните необвързани с позиция във връзка с спора страни да се причислят към заключителното им изказване, като нито една страна не съобщи интерес да бъде хазаин на последваща сходна среща.

Повече от 90 страни взеха присъединяване в двудневните договаряния в швейцарски алпийски курорт по молба на украинския президент Володимир Зеленски, макар че Москва не бе измежду поканените.

На собствен ред Русия осмя събитието. Решението на Китай да не взе участие съвсем подсигурява, че срещата на върха няма да успее да реализира задачата на Украйна да убеди огромните страни от " Глобалния Юг " (геополитически термин за разрастващите се страни - бел. ред.) да се причислят към изолирането на Русия.

Бразилия участва на срещата единствено като " наблюдаващ ". В последна сметка Индия, Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Република Южна Африка (РЮА) не подписаха официалното съобщение от срещата на върха, макар че някои противоречиви въпроси бяха пропуснати с вярата да се получи по-широка поддръжка.

Все отново конференцията даде опция на Киев да показва поддръжката на западните съдружници, от която съгласно него се нуждае, с цел да продължи да се бори против надалеч по-голям зложелател.

По-рано през днешния ден Кремъл сподели, че са били осъществени контакти със Съединени американски щати по отношение на възможната замяна на пандизчии, включително и журналиста от " Уолстрийт джърнъл " Еван Гершкович, само че че кореспонденцията би трябвало да остане надалеч от медиите.

" Искам още веднъж да ви припомня за диалога на президента (Владимир Путин) с ръководителите на осведомителните организации в Санкт Петербург - той удостовери, че има такива контакти ", сподели Песков. " Те не престават, само че би трябвало да продължат да се организират в цялостна тишина... Поради това не могат да бъдат предоставяни никакви известия, изказвания или информация по този въпрос ", посочи той.

На питане за какво делото за шпионаж против Гершкович ще се организира при закрити врата, Песков отговори, че не може да разяснява сходни въпроси, защото това е решение на съда.

По-рано през днешния ден съветските новинарски организации ТАСС и РИА Новости оповестиха, че делото против Гершкович ще стартира на 26 юни и ще бъде гледано при закрити врата, като се позоваха на пресслужбата на съда, пред който ще бъде изправен американския публицист, отбелязва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР