Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да осигури трасе

...
Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да осигури трасе
Коментари Харесай

Решение на енергийния министър блокира газовата връзка с Гърция -

Газовата връзка с Гърция, която се очакваше да обезпечи трасе за евтиния азерски газ и други различни доставки, няма да може да проработи през септември. Дори има риск да не тръгне изобщо в идващите месеци, твърди вестник Капитал.

Според медията аргументите за това са две. Първата е отводът да бъдат вписани измененията в структурата на ръководство на " Ай Си Джи Би " - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е страната през БЕХ. Втората е изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов изобщо да анулира въпросните назначения, които са наложително изискване, сложено от регулаторите на България и Гърция, за узаконяването на газопровода.

Така, въпреки газовата сигурност и диверсификация да бяха оповестени като приоритет от президента Румен Радев, първото деяние на назначения от него кабинет се оказва блокирането на газопровода, който би обезпечил тази сигурност и диверсификация.

Без газовата връзка връщането на " Газпром " на българския пазар наподобява още по-сигурно. Още повече че това се случва тъкмо когато Гърция разгласи, че е разширила терминала за LNG в Ревитуса и контрактуваните от кабинета " Петков " танкери биха могли да бъдат разтоварени там през зимата, написа капитал.

В средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция взеха общо решение за узаконяването на Ай Си Джи Би като самостоятелен метафоричен оператор, което е едно от последните условия да стартира преноса на газ по интерконектора. За да влезе в действие сертификацията обаче, е сложено изискване - да се промени структурата на ръководство на сдружението от едностепеннa в двустепенна, с контролен и директорски съвет. Срокът, който КЕВР и РАЕ са сложили в Съвместното решение за сертификация, е 31 юли 2022 година

Заради това, с решение от 22 юли министърът на енергетиката от кабинета " Петков " Александър Николов е одобрил измененията в системата на ръководство и е утвърден състав на Надзорен съвет. Пак на 22 юли 2022 година е извършено Общо заседание на Ай Си Джи Би (акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon) и всички нужни промени са признати, в това число е определен утвърденият Надзорен съвет.

Тъй като новите шефове би трябвало да бъдат утвърдени от КЕВР, заявката за вписването им е подадено в Търговския указател на 29 юли.

На 3 август - в първия ден след назначението си, служебният министър Росен Христов е взел протоколно решение, с което изобщо анулира въпросното решение от 22 юли за одобряването на Надзорен съвет на Ай Си Джи Би, твърди Капитал. Частта за основаването на новата конструкция на ръководство на компанията остава в действие, само че без утвърден състав на надзора действително няма по какъв начин да бъде изпълнена.

OFFNews потърси за коментар оператора на интерконектора ICGB. Ето и каква позиция ни изпратиха оттова:

От комерсиалния указател е предписан фиктивен отвод за регистрация на промени в системата на ръководство на Ай Си Джи Би АД. Посоченият мотив е незадоволителни данни за идентификацията на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна вследствие на друго изписване на името му на български, гръцки и британски езици. Това противоречие е елементарно преодолимо.

Вписването от комерсиалния указател е най-важния детайл за осъществяване на условието на решението за сертификация от националните енергийни регулатори на България и Гърция (КЕВР и РАЕ), в съгласие и с Европейската комисия. Сертификацията е основен регулаторен детайл за започване на комерсиална употреба на газовата връзка Гърция-България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР