Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90%, а цените

...
Газохранилищата в Европа са пълни почти на 90%, а цените
Коментари Харесай

Природният газ в Европа поевтиня с над 70% след пика през август

Газохранилищата в Европа са цялостни съвсем на 90%, а цените сега са със 72% по-ниски от пика през август, сочат данни на " Рефинитив ", представени от Българска телеграфна агенция. 

Цените на едро на газа на тържищата в Нидерландия и Великобритания днес паднаха до най-ниското си равнище от юни-юли насам. 

Намалялото търсене на газ, съчетано с нараснали доставки от Норвегия и до терминалите за полутечен газ, е съумяло да компенсира загубата на 57 милиарда куб. м руски газ, посочва Георг Цахман от мозъчния концерн " Брьогел ".

Франция към този момент си обезпечи рекордни за последните години ресурси от природен газ. Националният енергиен регулатор CRE разгласи, че газохранилищата са цялостни на 99% преди старта на зимата. Въпреки това рекомендацията към компании и семейства за икономисване на всички типове сила остава в действие - поради непредвидимото държание на Русия като снабдител. Това се отнася и за останалите страни от Европейския съюз. 

 

Въпреки всички опити на Кремъл да " накаже " европейците за поддръжката им за Украйна с високи цени, измислени поправки, смени на разпоредбите в крачка и затваряне на газопроводи, страните от Европейски Съюз сполучливо парират енергийния рекет.  Да, зимата няма да е лека, само че няма да е " злополуката ", която описваха от щаба на Путин и близки до Москва " самостоятелни " анализатори. ЕС напълни предварително своите газови резервоари до и над плануваните 80%. И даже мистериозните детонации и рисковите течове по " Северен поток " и втория едноименен газопровод, който бе замразен още преди да получи позволение за работа, не доведоха до реципрочна експлоазия на цените. Тъкмо в противен случай, на европейските газови тържища котировките вървят надолу.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР