Гърция ще предложи на Македония съставно име от две части,

...
Гърция ще предложи на Македония съставно име от две части,
Коментари Харесай

Гърция предлага на Македония име, което да я "оразличава географски", обяви външният министър

Гърция ще предложи на Македония съставно име от две елементи, което да я оразличава географски от гръцкия район Македония. Това разгласи външният министър Никос Коциас в изявление за телевизия " Антена 1 ", представен от организациите АНА-МПА и МИА.

Според него кабинетът е решил какви оферти да направи за името и ще ги даде на македонските договарящи. " Не мисля, че би трябвало да обсъждаме едно или друго име в този момент, " сподели Коциас на водещия, отказвайки да дава отговор съответно в ефир.

Часове преди срещата си с македонския вицепремиер по евроинтеграцията Буяр Османи първият посланик на Гърция напомни, че Скопие и Атина първо би трябвало да се схванат за името, в случай че Македония желае да влезе в НАТО. Той сподели, че в страната му няма да е нужен референдум по въпроса, само че добави, че опцията да има такова допитване в северната съседка е " вътрешен въпрос " за страната. Същевременно той акцентира, че в случай че ново предложение за името бъде отхвърлено на референдум, " цената ще е по-голяма, в сравнение с някой би могъл да си показа през днешния ден. "

Македонски и гръцки представители към този момент оповестиха, че след подновяването на договарянията в Брюксел се чака решение рано тази година. Позицията, споделяна и от Коциас, обаче е проблематична за сътрудника му Панос Каменос, министър на защитата от съдружния сътрудник в държавното управление, " Независими гърци ". Каменос, от чиято поддръжка зависи болшинството на премиера Алексис Ципрас, упорства, че новото име на Македония не би трябвало да съдържа последната дума, тъй като самото ѝ включване насочва рекламация към Гърция. Според Коциас министърът на защитата желае само това име да не се използва на гръцки език.

Според първия посланик е неточност да се желае напълно ново име за Македония: " Тези подходи за размисъл съдържат следната неточност: счита се, че сме на кръщене, че бебето в този момент се е родило и би трябвало да го кръщаваме. За страдание бебето към този момент е на 25 години, кръстено е и това бебе в този момент е млада госпожица. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4630)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР