Гърция се готви за православния Великден, а и за началото

...
Гърция се готви за православния Великден, а и за началото
Коментари Харесай

Гърция по Великден: с двойни маски при 35 градуса

Гърция се готви за православния Великден, а и за началото на туристическия сезон. Властите обаче желаят хората да си стоят по домовете, тъй като инфекциите още веднъж порастват застрашително. Някои ограничения са напряко куриозни.

В Гърция чакат парещ Великден. Температурите в страната ще доближат 35 градуса. А специалисти предлагат посетителите на църковните служби да носят по две маски една върху друга, с цел да се предпазят по-добре от инфекции. Много от гърците няма да могат да се възползват от хубавото време, нито пък ще могат да отидат на плаж. Защото още в края на предходната седмица полицията построи пропускателни пунктове по автомагистралите към Атина и останалите огромни градове.

Преминаващите през тях би трябвало да потвърждават, че напущат обитаемото място, в което живеят, по доста основателна причина - служебни отговорности, наложителен медицински случай или заравяне. Проверките се реализират непрекъснато, а който не може да оправдае пътуването си “е връщан обратно”, изясняват от полицията. Проверки се реализират и по автобусните гари и пристанищата.

Нов пик на пандемията

Гърция отбелязва пик на заболеваемостта в последните седмици. В края на предходната седмица 87% от интензивните отделения в страната бяха запълнени, а в Солун - 95 на 100, отбелязва “Зюддойче Цайтунг”.

“Всяко разпределяне на ограниченията в този момент, когато вирусът е на всички места, ще докара до мигновено повишение на инфекциите “, предизвести епидемиоложката Вана Папаевангелу. Тя прикани посетителите на великденските църковни служби да носят по две защитни маски една върху друга, както и да си вършат бързи проби преди да се събират с родственици и другари на празничните трапези.

Властите се притесняват, че по празниците могат да се пренесат болести от континенталната част на Гърция към островите и по този метод да се провалят очакванията за новия туристически сезон, който ще се открие на 15 май. Една пета от гръцкия БВП се дължи на туризма. Всяко пето работно място зависи от него. “Нашите острови са главен приоритет за нас - те са и огромна отговорност”, сподели предходната седмица здравният министър Василис Кикилиас при посещаване на остров Ираклия.

Острови, свободни от ковид

Същевременно за туристите от редица страни отпадна задължението за седемдневна карантина при влизане в Гърция. Към тях спадат всички жители на Европейски Съюз, също така и тези на Англия, Съединени американски щати и Израел, Австралия, Южна Корея, Сингапур, а към този момент и на Русия, откъдето в последните години идват от ден на ден туристи. Всички те ще могат да влизат в Гърция единствено с отрицателен PCR тест или доказателство за сложена ваксина.

Властите в Атина се борят от дълго време да спасят летния туристически сезон, напомня “Ди Велт”. Премиерът Кириакос Мицотакис беше един от първите, който упорстваха за общ европейски имунизационен паспорт. В Гърция от дълго време сътвориха опция популацията по близо 70-те по-малки острова, измежду които Самос, Родос и Корфу, да се имунизира, с цел да бъдат рекламирани тези места като „ зони, свободни от ковид “ и да посрещат задгранични туристи. Някои от по-големите острови обаче, измежду които и Крит със своите 630 хиляди поданици, още не са включени в програмата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР