Гърция се готви за нови обилни валежи след пороите, които

...
Гърция се готви за нови обилни валежи след пороите, които
Коментари Харесай

Гърция в траур след наводненията, обилните валежи продължават

Гърция се готви за нови значителни превалявания след пороите, които провокираха тежки наводнения в страната. Южната ни съседка е в печал, откакто бурята " Евридика " взе минимум 16 жертви. Министър-председателят Алексис Ципрас посети засегнатите от пагубните наводнения региони край Атина и сподели, че е покъртен от мащабите на опустошенията от бедствието. Каква е ситуацията тази заран следи пратеникът на Българска национална телевизия в Гърция Ирина Николова.

Всички улици в Паралии Катерини са залети свода. за момента няма наводнени приземни етажи. Най-тежка е ситуацията в Атина и Неа Парамос

Силните дъждове и наводненията засегнаха най-вече регионите, западно от гръцката столица. Доброволци и управляващи в Неа Парамос дружно се пробват да преодолеят следствията в очакване на нови беди идващите два дни - прогнозите сочат, че дъждове се чакат до неделя. Местните поданици считат, че водата е пристигнала от планината.
Янис, гражданин на Неа Парамос: По-голямата част от водата пристигна от планината. Имаше доста дъждове там и в този момент страдаме от това.
Водата е придошла ненадейно. Разрушенията са огромни.

Ирен, собственичка на магазин: Водата пристигна от тази посока и унищожи цялата редица от магазини тук. Отзад е цялостна съсипия. Кой да допусна, че единствено за 10 минути ще бъдат нанесени такива вреди.
Това е най-голямото наводняване, засегнало полуострова от 18 години насам. Според метеоролози поройните дъждове са се излели над прилежаща планина, опустошена от горските пожари през 2016 година, което е улеснило напредването на калния поток към обитаемоте места. Според медиите и специалистите злополуката е била предвидима поради недобре плануваното строителство в региона. През 2016 година бил утвърден план за дренаж, само че работите не били почнали.

За момента няма информация за потърпевши българи в Гърция. От външно министерство припомнят, че в случай че български жители имат потребност от подпомагане, могат да се извърнат към посолството ни в Атина или към ситуационния център на Mинистерството на външните работи в София.



 © Българска телеграфна агенция  От нашия делегат в Гърция: Продължава издирването на изчезналите хора От нашия делегат в Гърция: Продължава издирването на изчезналите хора
Траур и големи вреди в Гърция след невиждано наводняване - най-тежкото за последните 20 години. Бурята „ Евридика “ удари Северна Гърция и Солун. Равносм...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР