Галеб (Чайка) - корабът на бившия югославски диктатор Тито -

...
Галеб (Чайка) - корабът на бившия югославски диктатор Тито -
Коментари Харесай

Диктаторът Тито обиколил три континента с кораб музей

" Галеб " (Чайка) - корабът на някогашния югославски деспот Тито - скоро ще стане музей, реставрацията му е съвсем приключена, написа загребският " Ютарни лист ".

На кораба, който ще споделя на посетителите за бурната си история, са жилищата на Тито и Йованка Броз, сред тях е залата за срещи и още една по-голяма зала, до която се намират кухнята и стаите за посетители. Там е и тогавашният киносалон на Тито, употребен и от младите моряци, за които " Галеб " е бил образователен транспортен съд в границите на военното им образование.

При реставрацията се обръща внимание на всеки подробност, защото " Галеб " е предпазен културен обект на Хърватия, статут, който е придобил с решение на министъра на културата Божо Бишкупич през 2006 година



" Галеб " стартира кариерата си на дипломат на мира от Бока Которска през 1953 година и най-после официално стана благосъстоятелност на град Риека, който в този момент го реставрира със средства от европейски фондове и го трансформира в стационарен транспортен съд музей.

Някогашният доживотен президент на СФРЮ Йосип Броз Тито е плавал на него 14 пъти, обиколил е три континента, акостирайки на 29 международни пристанища, написа вестникът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР