Габриела Петрова спечели 23-ата анкета на списание „Атлетика“ за „Атлет

...
Габриела Петрова спечели 23-ата анкета на списание „Атлетика“ за „Атлет
Коментари Харесай

Габриела Петрова е Атлет номер 1 на България за 2020-та година

Габриела Петрова завоюва 23-ата анкета на списание „ Атлетика “ за „ Атлет на България “ за 2020-а година. Възпитаничката на треньора Атанас Атанасов за повторно е отпред на класацията, откакто през 2015-а бе определена и за „ Спортист на България “, и за „ Атлет на България “.

Пловдивчанката, която стартира атлетическата си кариера в Харманли преди повече от 15 години, набра 237 точки от гласовете на специалистите на профилираното издание. В крайното класиране се калкулира и един глас на почитателите, който дадоха своя избор посредством обществената мрежа „ Facebook “.

В годината, в която бяха анулирани всички европейски и международни шампионати, както и олимпийските игри в Токио заради пандемията от ковид Габриела съумя да направи няколко влиятелни интернационалните старта.

28-годишната Петрова завоюва две трофеи в хоризонталните скокове на балканския шампионат за мъже и дами в Клуж Напока, Румъния с екипа на България. В най-силният шампионат за годината в Монако – част от веригата „ Диамантена лига “ - Габриела зае второ място на троен скок. Същата позиция Петрова записа и на шампионата в Турку, Финландия, който бе с категория „ Континентален тур “.

Състезателката на „ Локомотив Пловдив “ имаше победи и на шампионатите в Пловдив (троен скок) и Атина (скок дължина), а на националния шампионат за мъже и дами оказа помощ на тима си да победи в щафета на 4х100 м със мощно тичане в последния пост.

Постижението на Габриела Петрова на троен скок 14.38 е най-силното в българската атлетика за 2020-а година по сравнителната таблица на Спириев, а това дава и очаквания за олимпийска квота за игрите в Токио, който са през 2021-а година.

В кариерата си Петрова има европейска купа на троен скок за девойки под 23 години (2013), сребърен орден от европейско състезание в зала и четвърто място на международно състезание навън (2015), както и десетки участия за националния тим на България на разнообразни конгреси.

Второ място в анкетата е за петкратната победителка в тази ранглиста Ивет Лалова-Колио. Най-бързата българка бе „ Атлет номер 1 на България “ за 2019-а година, а през 2020-а взе участие на шампионати от „ Диамантената лига “ и „ Континентален тур “. Лалова-Колио записа и победи на шампионати в Италия.

Третото място в анкетата зае новият народен рекордьор на копие Марк Славов, който завоюва и сребърен орден на балканския шампионат с рекордното достижение.

Най-добрите ни спортисти в скока на височина Мирела Демирева (вицешампионка от олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016) и Тихомир Иванов разделят четвъртото място с еднакъв брой точки 143. Мирела направи единствено два старта през година, само че на шампионати от „ Диамантената лига “, а Тихомир е вицешампион на Балканите в зала.

В челната десетка следват пет имена с триумфи на балканските шампионати и мощни резултатите през годината – Милица Мирчева (със мощен резултат на полумаратон и бронз от балканиадата в тази дисциплина), Михаела Петкова (вицешампионка на Балканите ан копие), балканската шампионка на маратон Маринела Нинева и балканската шампионка на 200 м – Инна Ефтимова, както и балканската вицешампионка на скок дължина в зала Милена Миткова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР