Френският Сенат призова правителството да признае Република Нагорни Карабах, предаде

...
Френският Сенат призова правителството да признае Република Нагорни Карабах, предаде
Коментари Харесай

Сенатът на Франция: Да признаем Нагорни Карабах

Френският Сенат прикани държавното управление да признае Република Нагорни Карабах, съобщи Агенция Франс Прес. Резолюцията, която е целесъобразна и с нищо не задължава изпълнителната власт, бе призната с 305 гласа “за”, един “против” и 30 “въздържал се”.

Анклавът, обитаем от арменци, само че намиращ се на азербайджанска територия, не е приет от нито една членка на Организация на обединените нации, нито даже от Армения.

В признатия от френските сенатори текст “се осъжда военната експанзия на Азербайджан, осъществена с поддръжката на турските управляващи и на задгранични наемници, и се желае неотложно изтегляне” на въоръжените им сили от териториите на Нагорни Карабах, завладяни след 27 септември.

Френското държавно управление е приканено да признае Република Нагорни Карабах и да направи всичко допустимо за неотложно обновяване на договарянията за решение на спора.

След приемането на документа Азербайджан изиска Франция да бъде отстранена от Минската група на ОССЕ, чиято задача е да се търси кротичък път за решение на разногласието сред Ереван и Баку.

Турция назова резолюцията “проява на неуместно, неуместно и отвън всевъзможни обстоятелства схващане за ситуацията”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР