Френският президент Еманюел Макрон приветства помощта, която Алжир ще окаже

...
Френският президент Еманюел Макрон приветства помощта, която Алжир ще окаже
Коментари Харесай

Макрон: Алжир ще помогне за диверсификацията на газовите доставки за Европа

Френският президент Еманюел Макрон приветства помощта, която Алжир ще окаже за диверсификацията на газовите доставки за Европа, като увеличи износа към Италия. Това съобщи той през днешния ден на втория ден от визитата си в африканската страна, съобщи Франс прес.

" Не се състезаваме с Италия ", увери френският държавен глава пред медиите, като акцентира " дребната тежест на природния газ за енергийния микс " на Франция. Той благодари на Алжир за увеличението на количествата, които се подават по газопровода, снабдяващ Италия.

Според Макрон " това е добре и за Италия, и за Европа. Доставките ще подобрят диверсификацията " на континента, мощно подвластен до момента от съветския газ.

Президентът отхвърли Франция да би трябвало да се моли за доставки на алжирски газ. " Франция зависи едва от природен газ за своя енергиен микс, по-малко от 20%, от които алжирските доставки са от порядъка на 8-9%. Не сме в обстановка, в която алжирският газ е нужен за смяна на тези стойности ", уточни той.

Макрон акцентира също, че Франция към този момент е осигурила нужните ѝ количества за зимата и че складираните наличия са на 90% от потенциала. " Разбира се, хубаво е, че има тясно съдействие и повече природен газ за Италия ", добави той, като акцентира нуждата от европейска взаимност.

Френският президент въпреки всичко съобщи, че в дълготраен проект би желал задълбочаване на партньорството сред " ТоталЕнержи " и алжирската " Сонатрак ".

По време на срещата на високо ниво сред Алжир и Италия в средата на предишния месец беше подписан контракт за разделение на създадени нефт и газ на стойност четири милиарда $ сред италианската " Ени ", американската " Оксиденшъл " и френската " Тотал ".

Освен това Алжир разгласи ново нарастване до края на годината на доставките на газ за Италия по газопровода " Трансмед ". След началото на войната в Украйна, точно Алжир се трансформира в най-големия снабдител за Апенините, изпреварвайки Русия.

От началото на 2022 година Алжир е доставил на Италия 13,9 милиарди куб. метра газ, надвишавайки със 113% плануваните количества. Страната е най-големият африкански експортьор на газ и обезпечава към 11% от потреблението на Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР