Френски изследовател се прочу с изследването си. 85-годишният Мишел Сифре

...
Френски изследовател се прочу с изследването си. 85-годишният Мишел Сифре
Коментари Харесай

Мъж прекара месеци сам под земята, за да разбере нещо за времето

Френски откривател се прочу с проучването си. 85-годишният Мишел Сифре бил запленен да разбере по какъв начин хората възприемат времето. Той взема решение да разгадае този въпрос като през 1962 година се откъсва от света за два месеца.

Вдъхновен от галактическата конкуренция, френският откривател, авантюрист и академик смъкна ръчния си часовник и се затвори на 130 метра под повърхността в бездната на Скарасон, планина в Лигурийските Алпи, преди повече от шест десетилетия.

Защо Сифре го направи

Въоръжен единствено с факел, тогава 23-годишният юноша провежда лагера си допустимо най-добре до хладилник в опит да разбере по какъв начин неналичието на външни знаци, напомнящи ни, че е нощ и ден, може да повлияе на биологичните ритми.

Искал да разбере по какъв начин неналичието на светлина ще му се отрази. Той спях и се хранил когато тялото му давало сигнали за това.

Сифре прави серия от невероятни открития по отношение на това по какъв начин хората реагират да живеят с нулева информация за времето - без часовници, календари или слънце.

Той откри, че телата ни имат свои лични часовници, което в този момент е известно като хронобиология.

„ Тази концепция се трансформира в концепцията на живота ми. Реших да пребивавам като животно, без часовник, на мрачно, без да знам часа. Исках да изуча времето. Измислих елементарен теоретичен протокол. Поставих екип хора на входа на пещерата. Реших, че ще им се обаждам, когато се събудя, когато хапвам и малко преди да заспя. Те нямаха право да ме викат, тъй че да нямам визия какъв брой е часът извън. Без да знам, бях основал региона на човешката хронобиология, “ споделя той.

Въпреки сложните условия за живеене - температури под нулата и извънредно висока мокрота, Сифре съумя да резервира разсъдъка си – или най-малко по този начин си мислеше.

Ученият споделя, че е прекарал времето през двата месеца в четене, писане и проучване на пещерата, като в същото време постоянно мечтаел за бъдещето си.

Ефектите

Той изясни, че е провеждал два теста всякога, когато се е обаждал на екипа си на повърхността, които са измервали пулса му и са правили неговия личен „ психически тест “.

„ Трябваше да преброя от 1 до 120, със скорост една цифра в секунда. С този тест направихме ужасно изобретение: лиши ми пет минути, с цел да преброя до 120. С други думи, аз психически претърпях пет действителни минути, като че ли са две. "

Сифре всъщност е изживявал всичко два пъти по-бавно, в сравнение с в реалност - тъй че в случай че всички вие, които желаете времето да се забави, просто би трябвало да се преместите в пещера за няколко месеца.

Французинът стига до това умозаключение едвам когато сътрудниците му го осведомят, че най-сетне е настъпил денят да приключи опита - което беше огромен потрес, защото той вярваше, че му остава цялостен месец от него.

„ Психологическото ми време беше кратко с коефициент две “, сподели Сифре.

Теориите на Сифре

Той изясни, че е изследвал разликата сред психическото време и действителния часовник в продължение на четиридесет години и е измислил лична доктрина за повода, заради която това се е случило с него.

„ Забравяш. След един или два дни не си спомняш какво си правил преди ден или два. Единствените неща, които се трансформират, са по кое време се събуждаш и по кое време си лягаш. Освен това е напълно черно, " споделя той.

63-дневния престой в пещерата не беше задоволителна за Сифре и той взема решение да се върне в тъмнината десетилетие по-късно, само че този път, с цел да прекара 6 месеца в пещера в Тексас.

След като провежда десетки други подземни опити за уединяване на времето през десетте години сред тях, роденият в Ница авантюрист взема решение да се изолира за половин година, с цел да види какво се е случило с вътрешния му часовник.

Той още веднъж направи още едно необикновено изобретение - без времеви сигнали хората се приспособяват към 48-часов цикъл, а не към 24-часовия, с който всички сме привикнали.

НАСА употребява откритията от опитите на Сифре, с цел да помогне на астронавтите, които са съобщили, че са имали сходни проблеми с краткосрочната памет, откакто са били изолирани от външни времеви препратки.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР