Франк-Валтер Щайнмайер днес беше преизбран за президент на Германия. Делегатите

...
Франк-Валтер Щайнмайер днес беше преизбран за президент на Германия. Делегатите
Коментари Харесай

Германия преизбра Щайнмайер за втори мандат

Франк-Валтер Щайнмайер през днешния ден беше избран отново за президент на Германия. Делегатите на събранието - специфичен парламентарен орган, който се събира, с цел да избере президента - са 1472 души. Щайнмайер завоюва 1045 гласа. Първоначално съвсем всички огромни партии поддържаха неговата кандидатура.

" Алтернатива за Германия " номинира Макс Оте за поста държавен глава, Лявата партия - Герхард Траберт, Свободните гласоподаватели - Стефани Гебауер. Както локални наблюдаващи означиха през цялото време, те нямаха късмет да завоюват.

Правомощия на президента

Президентът е най-висшата държавна персона в Германия, само че извършва най-вече представителни функционалности. Външната и вътрешната политика са отговорност на държавното управление, ръководено от канцлера. Президентът съставлява страната на интернационалната сцена, подписва съглашения с други страни от името на Германия и има право да опрощение.

Участва в съставянето на държавното управление, като предлага на Бундестага претендент за поста федерален канцлер (след съвещания с управлението на партийните фракции той издига претендент от най-голямата фракция), по предложение на канцлера, който назначава и освобождава министри. В изключителни случаи има право да разпусне предварително Народното събрание и да свика нови избори.

Държавният глава на Германия подписва закони, откакто те бъдат признати от Бундестага и утвърдени от Бундесрата (камарата на представителите на федералните провинции). Държавният глава управлява сходството на закона с конституцията и може да откаже да го подпише, като го върне за преразглеждане.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР