Фондовите пазари в Китай се понижиха в понеделник, след като

...
Фондовите пазари в Китай се понижиха в понеделник, след като
Коментари Харесай

Китайските борси се понижиха след данните за нарастващ дефлационен натиск

Фондовите пазари в Китай се намалиха в понеделник, откакто нови данни демонстрираха непрекъснат дефлационен напън, защото стопанската система на страната страда от едва вътрешно търсене.

За разлика от тях акциите в Япония скочиха поради възходящите залози, че централната банка може да не увеличи лихвените проценти идната седмица, показва CNBC.

Данните за инфлацията в Китай през ноември демонстрираха по-бърз от предстоящото спад на потребителските цени.

Индексът на потребителските цени пада с 0,5% на годишна база, повече от спада от 0,1%, предстоящ от интервюираните от Reuters икономисти, и е най-бързото намаляване от ноември 2020 година

Индексът на цените на производител пада с 3% на годишна база, в съпоставяне със спад от 2,6% през октомври и предстоящите 2,8% намаляване. Това е 14-ият следващ месец на спад на показателя и най-бързият от август насам.

Китайският борсов показател CSI 300 отвори с 1,28% по-ниско в понеделник, а Hang Seng в Хонконг с 0,9% надолу. И двата показателя изостават от останалата част от Азиатско-тихоокеанския район.

Японският Nikkei 225 скочи с 1,65%, до момента в който необятно основаният Topix регистрира малко по-малък растеж от 1,35%.

Инвеститорите се надяват, че Централната банка на Япония може да не увеличи лихвените проценти на срещата си за паричната политика идната седмица.

Фокусът тази седмица ще бъде и върху решението за посоката на лихвените проценти на Федералния запас на Съединени американски щати, като значително се чака централните банкери да ги оставят постоянни в диапазона от 5,25% и 5,5%.

В петък и трите съществени показателя в Съединени американски щати се покачиха, като S&P 500 доближи нов връх за годината, откакто ноемврийският отчет за работните места и данните от потребителското изследване на Университета на Мичиган алармираха за устойчива стопанска система и изстудяване на инфлацията, подхранвайки очакванията за така наречен меко кацане.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР