Фондация Македония ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание

...
Фондация Македония ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание
Коментари Харесай

Фондация "Македония" настоява за промени в Закона за българското гражданство



Фондация " Македония " ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание и Пезидента с гледище да се вкарат промени в Закона за българското поданство. 
" Да се лишава българското поданство от тези лица, които са се заявили с друга етническа принадлежност от българска от Северна Македония, а са получили българско поданство на база етническо съзнание българин. Това  е обявление на погрешна информация пред службите, пред органите на България ", сподели за БНР Виктор Стоянов,  ръководител на Фондация  " Македония ".

По думите му България позволява основна неточност през последните 30 години.

" В Северна Македония Република България няма национална стратегия и проведена работа , която да е поредна през годините и със промяната на нашите публични представители там и със промяната на управителните фактори в Министерството на външните работи. Какво значи това. Това значи, че ние  не работим проведено с хората в Северна Македония - тези, които се усещат българи не усещат действителна същинска поддръжка от България . Това е повода доста от тях  да се запишат като македонци  на настоящето броене. Ние би трябвало да имаме по-организирана и систематична работа с хората там ", добави в предаването " Преди всички "  Виктор Стоянов. 

В  Република Северна Македония стартира броене на популацията. Това ще бъде първото за последните 20 години

" Аз работя с хиляди хора от Сверена Македония всекидневно. Вчера съм провел над 50 диалога, тъй като през вчерашния ден стартира публично преброяването в Северна Македония. Преброени са 91 хиляди 681 души. По моя вътрешна информация като българи са се определили единствено 72  тях.  Тук е доста значимо да кажем, че имаме 130 хиляди български жители от Сверена Македония, които са придобили българско поданство на база български генезис и заявено българско съзнание етническо пред нотариус. По-голяма част от тези 130 хиляди души евентуално не живеят в Северна Македония и няма да вземата присъединяване в преброяването – тези, които живеят там имат законово обвързване да се запишат като българи “

На 5 септември 2021 година Министерството на външните работи написа позиция, която стартира със следното:

" Позицията на България по тематиката за спазването на правата на българските жители и жителите с българско съзнание в Република Северна Македония е неведнъж заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в предишното и за жалост не престават да се сблъскват и до през днешния ден : репресии, слово на ненавист и неравноправно отнасяне само и единствено поради изложение на българското си съзнание ".

" Изключително правилна позиция. Благодаря на Министерството на външните работи като българин, като български жители за тази съответна позиция.  В Република Северна Македония няма малцинства по Конституция. Там има елементи от нации, които сформират македонското общество. Сравняваме с България - в България всички сме българи по Конституция и няма малцинства също, само че няма и елементи от нации. Българският народ е формиран от елементи на българското общество. Тази страна е мултиетническа в подобен смисъл, че обществото е основано от елементи от нации и е срамно и грозно българският народ да не взе участие в състава на македонското общество “, съобщи Виктор Стоянов 
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР