Фирмените портфейли за използване на софтуер като услуга са се

...
Фирмените портфейли за използване на софтуер като услуга са се
Коментари Харесай

Половината SaaS услуги за бизнеса са „сенчести“


Фирмените портфейли за потребление на програмен продукт като услуга са се нараснали с 32% през последните две години (снимка: CC0 Public Domain)

Сенчестият програмен продукт като услуга продължава да е доста известен измежду чиновниците във всички промишлености, по целия свят. Според нови данни, сенчестите услуги съставляват към половината от всички SaaS, употребявани в бизнеса.

Различните бизнес-отдели в организациите по света употребяват приблизително по 87 SaaS приложения към 2023 година, по данни на компанията за SaaS ръководство ProductiV. Това приказва за растеж от 27% по отношение на 2022 година

Инженерните екипи наподобява са склонни да употребяват най-вече SaaS приложения. Статистиката сочи, че те боравят приблизително със 108 приложения като услуга! Пак по данни от изследванията на ProductiV, екипите по ИТ и сигурност приказват за максимален растеж в потреблението на SaaS приложения сред 2022 година и 2023 година

Разходите за SaaS нарастват – даже когато ръководството се усъвършенства

Възприемането на софтуера като услуга продължава последователно да нараства. Средното SaaS портфолио се е нараснало с 32% през последните две години, съгласно данните. Разбивката на потреблението съгласно размера на организацията демонстрира, че:

„ Нашите данни демонстрират, че са нужни незабавни дейности от страна на финансовите шефове за по-доброто идентифициране и консолидиране на SaaS приложенията, като се има поради натискът за понижаване на разноските, пред който сега е изправена всяка компания “, споделя Джоди Шапиро, основен изпълнителен шеф и съосновател на ProductiV.

„ Закупуването и обновяването на програмен продукт в никакъв случай не стопира. Но най-хубавите практики за доставяне изискват взаимни решения, употребяващи данни от отделите за ИТ, доставки, финанси и функционално водачество за това какъв програмен продукт следва да закупите, подновите, намалите и консолидирате “, добавя той.

Сянката на сенчестите SaaS

SaaS приложенията, употребявани без знанието на ИТ отдела или на този за ИТ сигурност, биват наричали сенчести SaaS. Често се споделя, че това е програмен продукт като услуга, „ воден от бизнеса “, т.е. неговата поява в дадена организация е решение на бизнес-мениджър, а не на ИТ специалист. Това в действителност е много елементарно – потребителите си основават SaaS сметки отвън формалния развой на закупуване на ИТ.
още по темата
Въпросните SaaS в сянка се усилват доста с настъпването на измененията в отдалечената работа и цифровата промяна. Проблемът е, че вкарването на такива принадлежности в приложимост в която и да е организация се случва неконтролирано. Разходите за SaaS остават отвън границите на главните ИТ бюджети, както и на процедурите по асортимент, доставка, поддръжка и контрол на сигурността.

От своя страна, ИТ отделите може въобще да не знаят какъв брой костват тези приложения, по какъв начин се борави с тях или доколко въобще се употребяват. Има известни данни, че нерядко се употребяват отдалечено, както и че някои профили на някогашни чиновници остават дейни дълго след напускането на въпросните фрагменти. Най-често срещаните сенчести SaaS, съгласно изследването на ProductiV, са приложенията Evernote, Coursera и Canva.

Количеството сенчести SaaS в организациите е намаляло сред 2022 година и 2023 година, съгласно анализаторите. Тенденцията би трябвало да демонстрира, че организациите са осъзнали по-добре казуса с непотребните ИТ системи и са подхванали по-ефективни управнически дейности за понижаване на остатъците. Въпреки това сенчестите SaaS към момента може да съставляват повече от половината (51%) от приложенията в междинното SaaS портфолио.

Рискове, свързани със сенчестите SaaS

Въпреки изгодите, които приложенията като услуга могат да донесат на една организация, сенчестите SaaS съставляват няколко евентуални риска. Това включва:

Изтичане на данни – неоторизираните SaaS приложения може да не стъпват на същите стандарти за сигурност, които са утвърдени в организацията; усилва се рискът от откриване или приключване на чувствителни данни;

Нарушения на нормативната съгласуемост – сенчестите SaaS могат да доведат до тъпчене на индустриалните разпореждания и законовите условия, защото организациите-потребители може да не са наясно с практиките за обработка на данни на въпросните неоторизирани приложения;

Повишена атакуема повърхнина – потреблението на неодобрени SaaS приложения може да сътвори спомагателни входни точки за киберпрестъпниците, увеличавайки уязвимостта на организацията към атаки;

Липса на видимост и надзор – ИТ отделите може да се окажат затруднени да ръководят и пазят цифровата среда на предприятието, когато чиновниците употребяват неоторизирани SaaS приложения, тъй като това води до понижаване на опцията за разкриване и реагиране на евентуални закани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР