Фински изследователи инсталираха първата в света “пясъчна батерия”, която може

...
Фински изследователи инсталираха първата в света “пясъчна батерия”, която може
Коментари Харесай

Пясъчна батерия може да реши проблема с газа и тока

Фински откриватели инсталираха първата в света “пясъчна батерия”, която може да съхранява зелена сила за месеци напред.

По думите им това може да е решението на един от най-големите проблеми на зелената сила - достъпността й целогодишно.

Технологията употребява нискокачествен пясък и топлота, генерирана от на ниска цена електричество от слънчева или вятърна сила.

Пясъкът може да поддържа топлината към 500 градуса по Целзий и тя да бъде употребена за отопляването на жилища през зимата, когато силата е доста скъпа.

Тревогите във Финландия, във връзка с източниците на топлота и светлина, набъбнаха съществено през последните месеци. Страната получава по-голямата част от газа си от Русия и войната в Украйна сложи въпроса за зелената сила под светлината на прожекторите.

Москва към този момент спря доставките на газ и електричество след решението на Финландия да се причисли към НАТО. Зимата в страната наближава, написа Би Би Си.

В подобен миг един дребен план в западната част на Финландия притегля вниманието. Технологията има капацитета да облекчи част от паниките на локалното население. Ключов детайл в нея е потреблението на 100 тона строителен пясък, който се съхранява в силоз.

Грубият и корав материал може да се окаже елементарен, само че супер ефикасен метод за запазване на сила, когато това е належащо.

Поради изменението на климата и с помощта на бързо възходящите цени на изкопаемите горива, има вълна от вложения в ново произвеждане на възобновима сила.

Мнозина разчитат на това бързо да бъдат свързани с националната мрежа още слънчеви панели и вятърни турбини. Има обаче един сериозен въпрос - по какъв начин да поддържаме светлините, когато слънце и вятър няма?

Добавянето на повече възобновими източници към електрическата мрежа значи, че би трябвало да увеличите и други енергийни източници, с цел да има баланс в мрежата, защото прекалено много или прекомерно малко сила може да докара до нейния колапс.

Тук идва ролята на огромните акумулатори. Те могат да съхраняват силата и да балансират потреблението й. Така мрежата става по-екологична.

Понастоящем множеството акумулатори се създават от литий. Те са скъпи и оставят сериозен отпечатък върху природата. Освен това са предопределени за лимитирано количество непотребна сила.

Именно по тази причина вниманието през днешния ден е привлечено от дребния град Канкаандпаа, където екип от фински инженери конфигурира първата батерия, създадена от пясък. Те имат вяра, че тя може да реши казуса със съхранението на сила и ще бъде на ниска цена метод това да стане.

Устройството е конфигурирано в електроцентралата Vatajankoski, която ръководи топлофикационната система на региона.

Електричество, създадено евтино, загрява пясъка до 500 градуса по Целзий посредством резистивно нагряване. Това генерира парещ въздух, който циркулира във въздуха.

Пясъкът е доста ефикасна среда за предпазване на топлота и губи напълно малко от нея с времето. Затова разработчиците споделят, че тяхното устройство може да поддържа пясъка при 500 градуса по Целзий в продължение на няколко месеца. Така, когато цените на силата са по-високи, батерията може да се употребява за стопляне на водата на централната отоплителна система.

Сега откривателите се питат дали могат да употребяват технологията в по-големи мащаби. Само тогава тя ще има решаваща роля за бита и индустрията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР