Финландия и Швеция трябва да се подготвят за засилени руски

...
Финландия и Швеция трябва да се подготвят за засилени руски
Коментари Харесай

Финландия и Швеция предупреждават за руска намеса, заради влизането им в НАТО

Финландия и Швеция би трябвало да се приготвят за засилени съветски шпионски интервенции, хакерски атаки и опити за въздействие на законодателите, защото обмислят присъединение към НАТО след нахлуването на Москва в Украйна, обявиха ръководителите на разузнаването на скандинавските страни през днешния ден, съобщи Агенция Ройтерс.

Военните дейности на Русия принудиха Швеция и Финландия да преоценят своя дълготраен боен неутралитет и се чака те да разгласят през май дали ще се причислят към водения от Съединени американски щати алианс на НАТО.

" Шведите и финландците, изключително тези, които вземат решения, би трябвало да бъдат по-бдителни от преди, за виждат възможни опити на Русия да повлияе на политиката и усещанията ", сподели ръководителят на финландската работа за сигурност на взаимна конференция със своите шведски и норвежки сътрудници.

„ Възможностите на Русия за разследващи интервенции сега са лимитирани, защото желанието на финландците да си сътрудничат с съветски дипломати е на ниско равнище “, сподели Анти Пелтари.

" Шведската работа за сигурност към този момент се е подготвяла от няколко години за вероятни съветски закани, ориентирани към стопанската система на страната и вземането на политически решения ", сподели шефът на разузнаването Шарлот декор Есен.

„ Русия може да счита, че в този момент има стеснен интервал от време, с цел да повлияе на шведското решение дали да се причисли към НАТО “, сподели тя, добавяйки, че съветските опити да повлияят на този ход могат да одобряват доста форми и да се случат по едно и също време.

Тримата шефове на северното разузнаване обявиха, че ще работят в тясно съдействие в региона на сигурността. Норвегия е дълготраен член на НАТО.

Русия от дълго време счита разширението на НАТО като директна опасност за личната си национална сигурност и цитира дълготрайната упоритост на Украйна да се причисли към алианса като причина за военните си дейности против тази страна.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км (810 мили), съобщи, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, в случай че Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР