Фейсбук (Facebook) ще предложи на новинарските организации опция да събират

...
Фейсбук (Facebook) ще предложи на новинарските организации опция да събират
Коментари Харесай

"Фейсбук" ще позволи на платените медии да събират абонати безплатно

" Facebook " (Facebook) ще предложи на новинарските организации алтернатива да събират клиенти, без " Facebook " да получава част от приходите им.

Това разгласи основателят на " Facebook " Марк Зукърбърг. Новата самодейност е част от плана за битка с подправените вести Фейсбук Journalism Project, който стартира активност през януари тази година.

" Ако хората се абонират, откакто са видели техен текст във " Facebook ", парите ще отиват напряко при издателите, които работят интензивно, с цел да разкрият истината, а " Facebook " няма да взима нищо. Планираме да стартираме с дребна група американски и европейски издатели по-късно през годината и ще се вслушваме в техните усещания ".

Зукърбърг написа още, че компанията ще стартира да слага медийни лога до публикациите, популяризирани в обществената мрежа, с цел да помогне на потребителите да се ориентират от кое място идва информацията.

" Когато хората потърсят дадена публикация или видят такава, събрала интерес, те ще виждат и логото на издателя ѝ до нея. Тази концепция пристигна от диалозите ни с новинарски организации по целия свят. Целта ни е най-после да има лого до всяка вест във " Facebook ", тъй че хората да схващат по-добре какво четат ", написа Зукърбърг. Засега новата алтернатива ще се ползва единствено за публикациите в секцияте Trending и в търсачката, само че се чака в бъдеще да я има на всички места.

Проектът Фейсбук Journalism Project стартира с концепцията да се засилят връзките на компанията с издателите, с цел да се разработят взаимно механизми, които да работят още преди публикуването на журналистическите материали. Компанията на Зукърбърг също счита да вкара стратегии за образование на публицисти, които да им оказват помощ по-добре да търсят по-успешно в платформата за вести и събития. " Facebook " също разчита да е потребен и на необятната аудитория, като ѝ помогне да разграничава надеждни източници на информация, което ще направи по-ефективна битката с подправените вести.

Това изпитание на обществената мрежа е най-твърдото самопризнание, че носи отговорност за потреблението и всеобщото разпространяване на вести. До наскоро притежателят на мрежата Марк Зукърбърг обявяваше " Facebook " за софтуерна компания, само че през последната година и половина изникнаха прекалено много въпроси за това по какъв начин информацията, която се популяризира посредством нея се отразява на всичките 1.8 милиарда

През декември " Facebook " стартира партньорство с външни групи, с цел да ревизират обстоятелствата в оповестените в мрежата истории и да разпознават такива, които евентуално са подправени вести. Тъкмо тогава Зукърбърг разгласи: " Осъзнавам, че имаме по-голяма отговорност от това да поддържаме една технология, през която минава осведомителния поток ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР