ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Могат ли членовете на НАТО да се погрижат и за Украйна, и за себе си?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че някои съдружници изпращат на Украйна оръжия, които са желали да запазят за себе си. Той не счита, че това е проблем. " Те са понижили запасите си ", разяснява той преди двудневната среща на министрите на защитата в Брюксел. " Но това бе вярно, тъй като за всички нас е значимо Украйна да завоюва. "

" Ако съветската инвазия се окаже сполучлива, светът ще стане по-опасен и по-уязвим за последващи съветски експанзии ", предизвести Столтенберг. Но откакто акцентира, че НАТО ще бъде на страната на Украйна " толкоз, колкото е належащо ", той означи и, че " колкото по-дълго се проточи тази война, толкоз по-важно е по-късно да можем да попълним запасите си ".

Зеленски: Увеличете оръжейните доставки

Изявленията на Володимир Зеленски звучат по този начин, като че ли е елементарно съдружниците да обезпечат нужното съоръжение на украинските сили и в същото време да попълнят възможния си вътрешен дефицит от оръжия. " Увеличете доставките на оръжия и муниции, с цел да се защитим от съветския напън ", прикани той още веднъж водачите на Европейския съюз, които се бяха събрали предходната седмица в Прага.

Всъщност това са цели, които Алиансът от дълго време е сложил пред своите членове. Но съдружниците до момента не бяха бързали да рационализират военните си ресурси и да реализират по-висока степен на оперативна съгласуемост - в тяхна непосредственост война не бе имало. Военното произвеждане е муден развой и в този момент - защото страните от НАТО би трябвало да потърсят нужните оръжия по-надълбоко в складовете си, с цел да могат да изпратят на Украйна това, от които има потребност, държавните управления търсят и по-добри способи да попълнят ресурсите си.

НАТО към съдружниците: Постарайте се още!

НАТО счита, че множеството съдружници могат да се оправят по-добре с условията, наложени от войната в Украйна. При това без да се отклоняват от главните задачи на Алианса: въздържане и защита.

Пред Дъждовни води заместник-генералният секретар на НАТО Камий Гран сподели, че страните от НАТО са призовани да се постарят повече: " Сигурен съм, че могат да създадат повече ". По неговите думи членовете на Алианса усъвършенстват взаимната си работа, с цел да създадат вероятни общите покупки на муниции и съоръжение, които ще им дадат по-голяма сигурност. Това би основало и по-голямо търсене за промишлеността. " Въпросът е по какъв начин да издигнем това на едно ново равнище ", сподели той.

Естония прави всичко за Украйна

Междувременно някои съдружници не чакат нови решения, с цел да усилят оптимално средствата и за Украйна, и за НАТО. Забележително е да вземем за пример, че както съобщи някогашният президент на Естония Тоомас Илвес, неговата страна изразходва по-голяма част от своя Брутният вътрешен продукт за помощ на Украйна, в сравнение с доста от съдружниците в НАТО харчат за личните си армии. Той съобщи за Дъждовни води, че Естония е изпратила на Украйна целия си ресурс от противотанкови ракетни системи " Джавелин ".

Талин си е направил сметката, сподели Илвес. " Идеята е, че всеки танк, всеки Т-72, който бъде изумен от естонски " Джавелин " в Украйна, е танк, който няма да ни се наложи да поразяваме с нашите " Джавелин " вкъщи. " С намек към съдружниците, които стискат портфейлите си, Илвес разяснява, че " украинците в прочут смисъл водят борба за всички нас. И е тъпо, че има страни, които не схващат това ".

Има ли НАТО нов " неофициален " източен фланг?

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин поддържа пред Дъждовни води мнението, че страната му е " същински източен фланг на НАТО, въпреки и неофициален ".

Климкин окачестви доставките на оръжия като въпрос, засягащ " доверието " към Запада освен от позиция на възпирането на Русия, само че и на Китай, както и на всеки различен евентуален агресор. Той не е удовлетворен от това, че условията на Киев за танкове и самолети са " толкоз чувствителни в политически смисъл ", само че се надява съпротивата в западните столици да бъде преодоляна. Това се отнася и за определянето на Украйна за " фиктивен източен фланг на НАТО ", в случай, че завоюва войната. Президентът Зеленски изиска интензивен път към Алианса. " Това ще се случи ", уверен е някогашният външен министър.

Автор: Тери Шулц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР