ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Работи ли Радев за националния интерес на България?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Руската зима ", която се задава, ще разкрие изрично за всички дали президентът Радев и министър председателят Донев са заложили на карта и компрометирали националната сигурност. И дали работят в интерес на националния интерес.

В промеждутъчен отчет на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), която следи изборите в България, се споделя, че „ президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната акция с сериозния звук към предходното ръководство ” (стр. 8).

Въпросът не е дали Радев и четвъртото му служебно държавно управление са фактор в предизборната акция. Те безспорно въздействат върху политическите процеси, в това число върху акцията. Въпросът е по какъв начин вършат това, какво целят и какви са последствията.

Обвинения и рецензии

Президентът и служебният му кабинет трансформират посоката на предизборната акция посредством политическите си послания, основно посредством обвиняванията в злоупотреби и непросветеност, ориентирани против държавното управление „ Петков ”.

Ясно е, че когато президентът твърди, че „ шокиращата нова цена на природния газ ” е резултат от контракт, подписан от постоянното държавно управление през юли 2022, това няма да накара колебаещите се гласоподаватели – или най-малко тези от тях, за които думата на Радев тежи – да гласоподават за Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия.

И различен образец, който, като цитирания нагоре, е от отчета на ОССЕ: още през първата седмица на акцията Министерството на стопанската система отвори дума за злоупотреби на някогашни висши държавни чиновници, свързани с Българска социалистическа партия - в документа наподобява се загатва за К. Методиев. Ясно е, че това няма по какъв начин да заздрави единството в Столетницата. Напротив: тези послания ускоряват центробежните процеси в партията и я злепоставят пред обществото.

Докладът на ОССЕ единствено загатва за ролята на президента и държавното управление му в акцията. В обсъжданите образци също по този начин не става дума за опит за изборни измами, посредством които вотът да бъде изопачен. Министрите се политически лица – и членовете на служебния кабинет, и назначилият ги президент имат право на политически послания. Освен в случай че съдът не ги уличи в клюка, нападките ориентирани към предходната власт са законни. Служебното държавно управление има пълномощия да сменя фрагменти на предходната власт в институциите - т.е. официално това не нарушава буквата на закона.

Атаките са към този момент не против Борисов, а против Петков

Атаките против някогашни ръководещи от страна на служебните държавни управления на Радев не са нещо ново. Разликата, спрямо 2021, е единствено в обектите на разкритията. При кабинетите „ Янев ” 1 и 2 това беше ГЕРБ, през днешния ден – това са Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия.

Има Такъв Народ, несъмнено, не са обект на интервенция „ изчегъртване 2.0 ”. От партията на Трифонов неведнъж заявяваха поддръжката си за Радев, а откакто напуснаха кабинета „ Петков ”, предизвикаха и рухването на предходното държавно управление. От позиция на новите ръководещи, те са „ положителни момчета ”, част от техния тим.

Атаките, отправени от кабинета „ Донев ”, работят в интерес на съперниците на Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Логично е да допуснем, че те целят също по този начин да засилят престижа на „ конструктора ” на служебното държавно управление.

Според последните електорални сондажи ГЕРБ ще са първи на вота на 2 октомври. Политическа партия не съумяват да съкратят дистанцията с партията на Бойко Борисов. Движение за права и свободи изпреварва Българска социалистическа партия с към 2% в борбата за третото място („ Маркет линкс ”). Доверието към главните политически водачи понижава като се изключи това към Борисов, който си възвръща част от него. Доверието към самия президента Радев през септември се е повишило и доближава към 47%.

Разбира се, цитираният сондаж е моментна фотография на политическата обстановка (а процентът на утвърждението и рейтингите са изключително преходни). Тази картина няма по какъв начин да бъде артикул единствено на напъните на кабинета „ Донев ” или на самия Радев. Те обаче несъмнено способстват за нея.

Дали работят в интерес на националния интерес?

Поведението на Радев и на служебното му държавно управление на пръв взор не нарушава закона, само че дали работи за националния интерес, за националната сигурност? За една натовска страна и членка на Европейски Съюз, каквато е България, опитите да се възвърне „ разбирателството ” с „ Газпром ” – а точно тук минава вододелът сред кабинетите „ Петков ” и „ Донев ” – са просто срамни.

Фактът, че тези опити бяха отхвърлени от Кремъл, демонстрира и тяхната доверчивост. „ Руската зима “, която се задава, ще разкрие изрично за всички дали Радев и Донев са заложили на карта и компрометирали националната сигурност.

Поведението на президента Радев издава, че той желае да бъде всемогъщ стопанин на политическата сцена. Фактическото му „ партньорство ” с ГЕРБ против Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България е единствено краткотрайно, тактическо помирение.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Бел.ред.

Убеден съм, че в случай че влязат в Народното събрание, депутатите от Има Такъв Народ ще се борят за президентска република по този начин сърцато и безрезервно, както в предходните три Народното събрание се бориха за мажоритарна изборна система.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР