ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Скритите опити на Китай за още по-голямо влияние в Европа

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Сделката с Китай изглеждаше съвършена. Стопаните на хамбургското пристанище желаеха да продадат 35% от терминалите за контейнери на огромната китайска корабостроителница Cosco. Очакваше се удобен стопански резултат за града, само че договорката към този момент няма да се състои, тъй като министърът на стопанската система Роберт Хабек наложи несъгласие, най-малко до момента в който тече съответната инспекция. Хабек явно желае да възпре разширението на китайското икономическо въздействие.

Нова тактика по отношение на Китай

Този случай демонстрира, че новото държавно управление в Берлин сменя тактиката и отсега нататък зорко ще следи икономическите контакти с великата икономическа мощ Китай, която се намира под властническо политическо ръководство. В момента се създава икономическа тактика във връзка с Китай, чиято цел е да се сътвори отдалеченост и да се понижат икономическите зависимости. Пекин към този момент не е единствено търговски сътрудник – той е съперник, в случай че не и съперник.

Ето за какво при инспекцията на китайски вложения в Германия държавното управление от ден на ден разчита на оценките на тайните служби. И обръща все по-голямо внимание на скритите опити на Китай да получи повече въздействие. В същото време Берлин се оглежда за нови търговски сътрудници и съдружници в Югоизточна Азия и Тихоокеанския район.

Така Германия се причислява към твърдия курс, който към този момент от много време следват страни като Съединени американски щати и Австралия. Гейл Хелт, някогашна анализаторка за Китай в американското разузнаване Централно разузнавателно управление на САЩ, споделя: „ Китай има капацитет да сложи под напън всяка обособена страна в Европейски Съюз. Стига да желае “. Тя изяснява, че китайските компании са принудени да подават информация на властта в Пекин и да извършват нейните инструкции, заради което тесните стопански връзки с китайски компании постоянно крият рискове.

В епохата на Ангела Меркел на мода беше доближаването с Китай. Нарушенията против човешките права в тази страна, ситуацията на уйгурите, стягащата се примка към Хонконг и заканите против Тайван – всичко това оставаше на втори проект за предходното държавно управление. Но войната на Русия против Украйна много промени и отношението към Китай. Сега не трябва да се позволяват същите неточности, както във връзка с путинова Русия преди 10-15 години, предизвестяват представители на тайните служби. Доскоро съществуваха опасения само поради китайския стопански шпионаж, през днешния ден обаче Китай клати самите основи на немското стопанство.

Пекин ползва в практиката големите си финансови благоприятни условия, намерено купува ноу-хау, влага засилено в немски компании, придобива напълно обособени компании. Комунистическата страна желае да се трансформира в икономическа супер мощ, като за задачата се влага стратегически и целеустремено, в това число и в сериозни сегменти от инфраструктурата – в тази ситуация на Германия.

Контраразузнаването ревизира сътрудници и вложения

Ето за какво Берлин слага все по-високи трудности пред задграничните вложения в страната. Предварителните инспекции станаха по-строги, изключително в оръжейното произвеждане и в осведомителните технологии. Днес тайните служби играят основна роля при тези инспекции на капиталови планове. В изключително деликатни обстановки рекомендациите на контраразузнаването постоянно се одобряват напълно съществено, настояват източници, участващи в такива процедури.

От 2017 година насам към контраразузнаването беше основано звено „ Проверка на вложения “. Това звено ревизира всяка договорка с непозната страна от позиция на възможните военни преимущества, които могат да бъдат извлечени. Контраразузнаването изследва лицата, които се крият зад избрана компания и техните връзки с държавни структури. В дъното на тези инспекции е опасението, че избрани задгранични вложения в Германия могат неусетно да извлекат високотехнологични секрети от немските сътрудници и да ги предадат на съответното си национално държавно управление.

Автор Флориан Фладе
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР