ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

В Германия кризата с руския газ принуди правителството да...

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По-лесно е да се каже, в сравнение с да се направи – в Германия рецесията с съветския газ принуди държавното управление да прибегне към увеличение на потреблението на въглища преди зимата. Възобновяването на работата на въглищните централи обаче се натъква на трудности, написа Българска телеграфна агенция.

От повече от година към този момент не излиза дим от внушителния комин, който се извисява над бетонните блокове на топлоелектрическата централа в Морбург, краен квартал на град Хамбург (в Северна Германия).

Тази топлоцентрала, която е една от най-модерните в Германия, бе закрита прибързано през лятото на предходната година, единствено шест години след стартирането си в употреба, в подмяна на обществени дотации, с които се цели понижаване на въглерода в немския енергиен микс.

Когато държавното управление реши, на фона на риска от огромна енергийна рецесия тази зима, да възобнови работата на някои централи, с цел да компенсира за фрапантния спад на доставките на съветски газ, всички погледи бяха отправени към турбините на Морбург.

Шведската компания „ Фатенфал “ обаче, която е притежател на централата, бързо попари тези очаквания: „ не обмисляме обновяване на работата на централата “, съобщи тя тази седмица.

Недостиг на работна ръка

„ Не можем да обновим просто по този начин работата на една централа “, съобщи Гудрун Боде, говорителка на „ Фатенфал “, като посочи, че инсталациите на централата са „ ръждясали “, откакто цяла година не са работили.

Коалицията на канцлера социалдемократ Олаф Шолц даде позволение за краткотрайното обновяване на работата на 27 въглищни електроцентрали, като се възнамерява те да работят до март 2024 година

Откакто бе изработен този анонс в края на юни, единствено една централа проработи още веднъж с цялостния си потенциал: тази в Мерум, близо до Хановер (в Северна Германия). Тя проработи при започване на този месец с потенциал от 690 мегаватчаса.

Този бранш, сходно и на останалите браншове на немската промишленост, обезверено се нуждае от работна ръка.

В Морбург „ множеството от хората, които си напуснаха, си откриха работа другаде или се пенсионираха “, споделя Роберт Вакер, шеф на централата.

„ Имаме потребност от няколкостотин души “, удостоверява пред Франс прес енергийната компания ЕрВеЕ (RWE), която приготвя възобновяването на работата на три блока, всеки от който е с потенциал от 300 мегавата.

В началото на предишния месец централата на Йеншвалде (в Източна Германия), на 150 км от Берлин, съобщи, че желае да назначи 100 индивида.

Освен това някои централи към този момент бяха отчасти демонтирани.

Такъв е казусът на централата в Морбург, която се възнамерява да стартира да обслужва водородния бранш - предпочитано направление в енергийното бъдеще на Германия.

В залата с турбините, след демонтажа, хиляди дребни съставни елементи са прибрани в кутии. Ротатор - детайл, който е необходим на турбината, с цел да се върти, е пакетиран в алуминиева кутия и е подготвен за експедиция.

Трансформаторът: голям правоъгълник, оставен на склад пред постройката, който прави вероятен преноса на електричество в мрежата, също не разполага към този момент с всичките си съставни елементи.

Логистични компликации

Доставките на въглища също са внимателен въпрос.

Ниското равнище на водата на реките в Германия, която бе сполетяна от сериозна суша, доста затруднява речния превоз на артикули и най-много на първични материали. Автомобилните и железопътните линии са претрупани.

Резултатът: централата „ Хайден 4 “ на енергийната компания „ Унипер “ в Западна Германия ще проработи още веднъж през днешния ден, само че не с цялостния си потенциал.

Експлоатацията ѝ ще бъде „ лимитирана поради незадоволителния потенциал на железопътния превоз на въглища към обекта “, се споделя в изказване на немската компания по отношение на тази централа, най-важната от 27-е, получили позволение от държавното управление да възобновят активността си.

Енергийният снабдител STEAG дори планува да възобнови работата на две аварийни централи, като съобщи, че е допустимо употребата им да стартира през ноември. Компанията обаче планува, че ще е мъчно да съблюдава правилото централата да разполага със ресурси от въглища, задоволителни за 30 дни работа при цялостен потенциал, „ като бъде взета поради напрегнатата логистична обстановка, в която се намира железопътният превоз “.

За да се оправи, Берлин одобри декрет, който дава приоритет на железопътните композиции, които транспортират въглища, пред пътническите влакове – невиждана мярка.

Увеличавайки потреблението на въглища, немската ръководеща коалиция с присъединяване „ Зелените “, които управляват министерството на стопанската система, се отхвърля от политиката си. Миналата година процентът на въглищата при производството на електричество в Германия, който непрекъснато понижава през последните години, беше 27,4 %.

Германският канцлер Олаф Шолц твърди, че не се е отказал от задачата си Германия да се откаже от този замърсяващ енергиен източник до 2030 година и изключва опцията за „ подем на изкопаемите горива “.

(Божидар Захариев)

(БТА)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР