ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отказът на служебното правителство за 6 от 7 танкера с втечнен газ е неприемлив

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Ивайло МИРЧЕВ, " Демократична България "

Отказът на служебното държавно управление за 6 от 7 танкера с полутечен газ (LNG) е недопустим на фона на рецесията с доставките за зимата. Ненужното бавене на договарянията с Турция през последните 2 седмици доведоха до неспособност да се одобри офертата на американската компания Cheniere. Това слага под риск доставките до края на отоплителния сезон през 2023 година

Добрата вест е пробивът с Турция и опциите за потребление на терминали за регазификация на полутечен природен газ там. С Турция, обаче не би трябвало да има еднократно деяние, а съглашение за междусистемно свързване, тъй че да можем да внасяме газ когато и да е, употребявайки Трансбалканския водопровод.

Действията на служебния кабинет до този миг наподобяват като опит да бъде вкаран още веднъж Газпром като снабдител. Русия се потвърди като обезсърчителен източник, а цената на съветския газ не отстъпва доста от тази на втечнения. Путин взема решение по кое време да врътне кранчето на една или друга страна. Газпром не е нищо повече от геополитически инструмент в ръцете на оглупял деспот. Грешка ще е България да направи завой в тази посока.

Да компенсираме целия недостиг с газ от Азербайджан също не е изключително интелигентен метод, тъй като отвън договорите евтино за 1 милиарда куб.м годишно, спомагателните количества ще са на борсови цени, т.е. още веднъж над това, което бихме платили за LNG.

Дългосрочен контракт за импорт на полутечен газ би дал по-гъвкави условия и по-ниска цена и ще предотврати това Булгаргаз да купува месец за месец от търговци, възползващи се от сложното състояние на България.

Това, което държавното управление би трябвало да направи:

- Да продължи договарянията с Гърция за опазване слотове на гръцкия терминал в това число след рамково съглашение за взаимност на потреблението на терминала;

- Да подписа съглашение с Турция за междусистемно свързване, тъй че да можем да внасяме LNG по всяко време;

- Да даде акт 16 на гръцката връзка, с цел да получим евтиния азерски газ по нея и то преди началото на отоплителния сезон, с цел да се подсигурява поевтиняване на газ и отопление;

- Да се запазят
слотове за ноември и декември, с цел да се подсигуряват нужните количества газ;

- Да приготви проект за компенсиране на битовите консуматори и бизнеса за високите цени на газа;

- Да се подписа контракт за LNG доставки за най-малко 12 месеца, с цел да се подсигурява потреблението в България даже при цялостно прекъсване на съветския газ за Европа тази зима.

Текстът е оповестен във Facebook

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР