ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Марина Иванова за ФАКТИ: Еманюел Макрон ще спечели убедително президентските избори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази неделя във Франция следва вторият тур на френските президентски избори. До този заключителен стадий на борбата стигнаха двама претенденти - досегашният френски президент Еманюел Макрон и проруската евроскептичка Марин льо Пен.

По тематиката, която касае освен Франция, само че и целия цивилизован Западен свят, от ФАКТИ реализирахме изявление с икономиста Марина Иванова - българка, която от много години живее във френската столица Париж.

Интервюто ни с нея четете в идващите редове:

- Г-жо Иванова, в качеството Ви на човек, който от дълги години живее във Франция, както и от позиция на политическата Ви просвета - а Вие, знам, имате сериозна такава, съгласно Вас идеалният президент за Франция ли е Еманюел Макрон?

- Към този миг да. Аз мисля, че човек постоянно би трябвало да е реалист и ненапълно би трябвало да се преценява с действителностите на момента. Еманюел Макрон евентуално има прочут брой пропуски за тези 5 години, в които беше президент на Франция. Той обаче сподели, че може да се оправя, да ръководи рецесии и съгласно мен все още, като се има поради и какви бяха другите претенденти, както и персонално съперничката му в този момент на втория тур, той е най-разумният избор.

- С оглед на това, което сте наблюдавали досега в хода на предизборната акция, а и на база всичко, което имате като знание за настройките на французите, допускате ли, че е допустимо Марин льо Пен да завоюва в неделя?

- Според мен не. Смятам, че френското общество още веднъж се активизира за един либерален избор. Категорично мога да заявя, че това общество е с много дълбоки демократични устои. По принцип постоянно, когато един настоящ президент се бори за втори мандат, се акцентират обещания, които той не е съумял да извърши, както и задания, с които не се е справил идеално.

Във Франция през последните няколко години, още преди Макрон да бъде определен за президент, имаше разнообразни рецесии. Атентатите през 2015 година много травмираха френското общество. В този миг той още не беше президент на Франция, само че даже по негово време имаше разнообразни атентати. Вероятно Вие и читателите ви помните, че един преподавател беше доста грубо обезглавен в едно френско предградие. Тези ужасни неща оставиха сериозен отпечатък върху френското общество.

Друг образец за събитие, белязало ръководството на Еманюел Макрон, е възникването на Движението на Жълтите жилетки, които бяха доста дейни и имаха необятна поддръжка. Бих показала и опита за пенсионна промяна от страна на Макрон - опит, който активизира огромни стачки в продължение на два месеца. След това пристигна и Коронавирус рецесията, която продължава към този момент две години. Всички тези фактори усилват поддръжката за крайностите - за крайната десница и крайната левица. Но все пак аз мисля, че Макрон ще бъде избран отново от французите.

- Изреждайки тези спешни моменти, някои от които не са тясно френски, а световни - като пандемията, можем ли да предположим, че в случай че всичко това не беше сполетяло Франция и целия останал свят, първият и към този момент единствен президентски мандат на Еманюел Макрон щеше да е доста по-реформаторски? Питам, защото ми е известно, че някои от неговите хрумвания за промени към този момент не се случват.

- Да, безусловно. Например промяната на пенсионната система беше замразена, поставена е на standby (б.р. на изчакване) от началото на пандемията. Направиха се промени в образованието и опазването на здравето. Като цяло съм на безусловно същото мнение, което загатвате във въпроса Ви - в случай че не бяха тези толкоз доста и толкоз непредвидими външни фактори и рецесии, тези пет години щяха да са доста по-реформаторски.

- От френските кандидат-президентски акции, които сте следили досега, нормално на конфликт на хрумвания ли сте очевидец или пък на присъщата за България компроматна война?

- Според моята преценка дебатите в политическия живот във Франция като цяло са много повече конфликт на хрумвания и идеологии. Да, за избрани претенденти в дадени моменти се изваждат и компромати. В случая приказвам за компромати, които след това бяха доказани като действителни обстоятелства. Такова нещо сполетя претендента на десницата Франсоа Фийон. И въпреки всичко, генерално дебатът се води на едно относително високо равнище и на напред във времето излизат концепциите.

- Един въпрос, който е ненапълно отпратка към това, което попитах по-рано за възможностите на Льо Пен. До каква степен външнополитическите тези на кандидат-президентите, които към този момент са единствено двама - Еманюел Макрон и Марин льо Пен, имат значение при избора на френските жители?

- Моите наблюдения сочат, че вътрешните тематики са по-определящи за избора на французите в изборния ден. Относно външнополитическия проект, обстановката, в която сме от 24 февруари - обстановка на война против западните, против европейските, против демократичните полезности, е невиждана в нашата най-нова история. В тази обстановка Макрон - за да не се разширят военните дейности, организира няколко диалога с съветския президент Владимир Путин. Тези диалози бяха безрезултатни заради аргументите, които настоящият френски президент загатна - политикът Путин, с който той беседва в последно време, няма нищо общо с оня, с който е разговарял преди време. Руският държавен глава се държи като деспот и не се вслушва в гласа на разсъдъка, той е обладан от някаква концепция, че неговата задача е да възвърне Руската империя или Съветския съюз. Макрон направи това изпитание с тези диалози, опита се да откри опция да реализира преустановяване на военните дейности на Русия против Украйна. И в случай че се върна съответно на Вашия въпрос, моите наблюдения са, че това не въздейства толкоз на французите - не е толкоз огромна част от политическия спор. Но от друга стана, съгласно мен поддръжката в предишното, дадена от Льо Пен към Владимир Путин, е имиджов проблем за нея. Дори и сега тя се пробва да бяга от това, не ѝ се желае фотосите ѝ с Путин да се демонстрират, не желае тази информация да е в медиите. Според мен това ѝ коства поддръжка.

- Беше ли подложен на критика Макрон във Франция за тези си срещи онлайн и след това диалози по телефона с Путин?

- Аз може би не съм в течение на безусловно всичко, само че въпреки всичко не съм попадала на остри рецензии против него поради тези му опити да вразуми Владимир Путин, с цел да спре той военните дейности на украинска територия и да се търси дипломатически излаз от войната.

- А по какъв начин стоят нещата във връзка с вътрешните тематики - кой от двамата доста споменавани от нас претенденти за президент на Франция стартира по-добре измежду локалното население вътрешнополитическите си хрумвания?

- Решенията, които предлага Макрон по вътрешните тематики, са по-реалистични, по-разумни и по-приемливи за електората. Най-силните тематики на тази президентска акция бяха няколко, като част от тях участват постоянно на френските избори. Това са сигурността и миграцията, покупателната дарба - тя може би беше тематика номер едно на тази акция, пенсионната промяна, несъмнено, както и тематиката, която излезе доста на напред във времето сред двата тура на изборите - смяната на климата и екологията. Това е тематика, която в действителност е извънредно значима за младото потомство. С оглед на това, последното изказване на Макрон беше, че откакто завоюва изборите ще има първи министър, който ще е директно отговарящ за екологичното обмисляне, защото това се отнася до всички области, всички браншове, всички разноски, цялото съоръжение, вложенията и изобщо към безусловно всички политики и браншове.

Мисля, че това е един много мощен знак, че той желае да се вслуша в това, което вълнува електората. В случая най-младите. Последните резултати от социологическите изследвания - към сряда заран, дават резултат от 56,6% за Макрон и за 43,5 % за Льо Пен.

- Какъв е профилът на хората, които поддържат Льо Пен?

- Те са най-различни в действителност, което е доста странното. Това може да са хора, които живеят в по-селски региони, където де факто съвсем няма чужденци, почни няма емигранти, само че може да са и хора, които живеят в огромните градове. Все отново в огромните градове Льо Пен несъмнено има доста по-малко поддръжка, макар че точно там има въпреки всичко най-вече чужденци. Играещото в неин ущърб е, че тя предлага закони, които биха лимитирали правата на чужденците да работят, което съгласно мен шокира част от хората. Факт е, че въпреки всичко ето 23% са дали своят вот за нея, като се има поради, че и различен претендент беше доста непосредствен до нейния профил - Ерик Земур. По принцип той играе на малко по-различна струна, само че отново имат много близки тези.

Впрочем, бих желала да отбележа, че една част от хората, които гласоподаваха за Жан-Люк Меланшон на първия тур, гласоподаваха за него тъкмо поради тематиката екология. Друга част гласоподаваха за него, защото социалистите не излъчиха безапелационен претендент. Кандидатка на социалистите бе кметицата на Париж - Ан Идалго, която, макар че на локалните избори получи близо 50%, в този момент на национално равнище беше подкрепена единствено от малко над 2%. Тя несъмнено не беше сполучлив претендент. Като цяло социалистите се показаха много зле. Съответно множеството нейни гласоподаватели взеха решение, че ще гласоподават за Жан-Люк Меланшон, с цел да имат вероятно представител на втория кръг на изборите, само че Меланшон се класира трети.

- Да приключим с усещанията Ви от снощния спор, който организираха претендентите Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

- Дебатът през вчерашния ден беше конфликт на два плана, на две идеологии. Европейска и демократична Франция, която е вярна на правилата залегнали във френската Конституция: " Свобода, тъждество, приятелство ", против националистическа, евроскептична Франция, обърната към себе си. Една от най-силните изречения, които произнесе Макрон беше: “Когато говорите с Русия, г-жо Льо Пен, Вие говорите с Вашия банкер, Вие сте подвластна от властта в Русия.” Макрон беше по-убедителен, по-задълбочен, беше в нахлуване. Льо Пен приказва по-общо и, макар че опита да покаже състрадание по отношение на Украйна, се изрече срещу нейното европейско бъдеще.

Този значим спор, в който Макрон несъмнено сподели превъзходство, затвърждава мнението ми, че той ще завоюва безапелационно президентските избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР